Vremea se strică din această după-amiază în Bistrița-Năsăud. Ploile sunt așteptate spre seară, împrună cu un val de aer rece care va determina scăderea drastică a temperaturilor. Conform MetoeBN, temperaturile vor scădea brusc pe timpul nopții, iar marți dimineață sunt așteptate lapovițe și ninsori.
„Vremea va deveni în general închisă, astăzi, în județ iar vântul se va intensifica, treptat, din sector nord-vestic. Ploile se vor extinde ca arie iar local, acestea vor fi însemnate cantitativ. Începând din orele serii, o masă de aer rece, de origine arctică se va extinde iar până mâine dimineață ploile, pe fondul scāderii accentuate a temperaturii, se vor transforma treptat, in lapovițā şi ninsoare. Se va depune strat de zăpadā consistent la munte iar vântul va sufla în rafale care vor atinge 45-55 km/h în zonele joase în timp ce la munte va fi tare, depăşind 90-100 km/h.
Temperaturile maxime, până la sosirea frontului rece se vor încadra în general, între 8 şi 12°C, apoi vor scădea brusc pe parcursul nopții când asteptam valori negative, spre -3°C în depresiuni si 0°C la podiş.
La Bistrița, vremea va deveni in general inchisă si aici. Va incepe sa plouă şi aici, moderat după-amiază iar mâine dimineață asteptăm lapoviță si ninsoare. Maxima zilei va atinge 11°C iar minima de mâine va scădea spre -1°C“, a transmis MeteoBN.
Se pot produce fenomene hidrologice periculoase
De asemenea, este în vigoare o avertizare cod galben emis de Centrul Național de Prognoze Hidrologice, începând de mâine pentru unele sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Bega, Timiş şi Bistriţa (afluent al râului Siret).
Acesta este valabil până marți, 28 martie, la ora 12:00.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 27.03.2023 ora 14:00 – 27.03.2023 ora 24:00, pe unele râuri mici din judeţul Bistriţa Năsăud.
❗În acest context, se pot depăși COTELE DE ATENȚIE, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie.
De asemenea, există riscul producerii de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.
❗Dispeceratul Apele Române și cele de la nivelul Administrațiilor Bazinale de Apă: Apele Române Someș-Tisa, Apele Române Banat şi Apele Române Siret, realizează fluxul informațional în situații de urgență.
Deoarece există riscul creșterii rapide a nivelului apei,se recomandă vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații.