Comuna Rodna din Bistrița-Năsăud concurează pentru Destinația Anului, un concurs desfășurat sub brand-ul turistic al României.
Reamintim că în luna noiembrie 2018, Rodna a devenit stațiune turistică de interes local, în momentul în care Guvernul României a adoptat hotărârea promovată de Ministerul Turismului prin care 11 localități din România au devenit staţiuni turistice de interes local.

Acum Rodna se bate pentru titlul de stațiunea turistică a anului cu stațiuni ca Băile Călimănești sau chiar Mamaia.
Primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a fost felicitat pentru această nominalizare. Voturile pot fi exprimate până pe data de 7 aprilie 2023.

Felicitări Primaria Rodna și domnului primar Tinu Grapini, pentru nominalizarea în cadrul Destinatia Anului la categoria Stațiuni turistice a localității Rodna!
Votează aici: https://www.destinatiaanului.ro/voteaza-destinatia-2023/
Fiecare vot contează! Cum faci asta:
Pasul 1. Este necesar să votezi în cel puțin 3 categorii.
Pasul 2️. Apasă butonul „Trimite votul”
Pasul 3️. Intră în căsuța ta de email și caută emailul primit
Confirmă votul cu un click pe link-ul primit pe mail. GATA!
Dă mai departe! Ajută-ne să ducem teritoriul bistrițean la înălțime!“, este mesajul transmis de către Asociația GAL Lider Bistrița-Năsăud.

 

Iată câteva dintre obiectivele turistice ale comunei Rodna:

1. Ruinele Bazilicii dominicane din secolul al XIII-lea
2. Biserica veche românească (construită in 1825)
3. Turnul-clopotniță din lemn din curtea bisericii datând din perioada anului 1859. Conform Ordinul ministrului culturii nr. 2.828/2015 apare pe lista monumentelor istorice din județul Bistrița-Năsăud la categoria A, Monumente de interes național, monumente de arhitectură Turn clopotniță având numărul 688- BN-II-m-A-01688.02 (www.patrimoniu.gov.ro)
4.Mormântul botanistului rodnean Florian Porcius (1816-1906). Botanistului rodnean Florian Porcius a decedat la data de 30 Mai 1906 și a fost înmormântat în cimitirul din Rodna. Academia romană a ridicat o frumoasă piatră comemorativă din marmură neagră la mormântul botanistului în semn de omagiu și recunoștință pentru toata munca adusă de-a lungul celor 90 de ani de viață.
5. Monumentul eroilor Primului Război Mondial (1942)
6. Monumentul din marmură ridicat în cinstea eroilor rodneni căzuți in primul război mondial și al doilea război mondial ridicat în 1996 având aplicate plăcile originale cu numele celor 131 eroi rodneni din primul război mondial, iar pe fața dinspre strada Principalǎ și Școala Generală sunt aplicate plăcile din marmură albă inscripționate cu numele celor 62 eroi locali căzuți in cel de-al II – lea război mondial.
7. Muzeul etnografic și mineritului Rodnean localizat în centrul comunei Rodna, la etajul I al Căminului cultural din localitate Rodna numărând peste 2500 exponate de o mare valoarea. Colecția muzeului este constituită din bunuri etnografice, eșantioane minerale, unelte folosite la minerit, piesele de mobilier care au aparținut academicianului Florian Porcius, portul popular din zonă, obiecte si meșteșuguri ale meșterilor din zonă, unelte agricole, vase de ceramica, colecție de monede si bancnote vechi, Cele mai importante exponate sunt o ladă de zestre datând din anul 1866, căputul negru purtat de soldații care au luat parte la bătălia de la Arcole din anul 1796 împotriva lui Napoleon Bonaparte, ciocanul din piatră șlefuită, neperforat datând din perioada neoliticului găsit in cimitirul local, etc…
8. Bustul din bronz al academicianului rodnean Florian Porcius
9. Bustul din bronz al memorandistului Pr. Gherasim Domide
10. Statuia din piatră dedicată Sfântului Ioan de Nepomuk (1345-1393) preot si martir creștin localizat[ în apro­pierea podului Sfantului din localitate, langă drumul 17D. Ioan Nepomuk (Jan Nepomucký, Johannes von Nepomuk) a trăit între anii 1345-1393, fiind vicar general al arhiepiscopiei romano-catolice de Praga.
11. Mormântul episcopului romano-catolic, contele Zichy Domonkos (1808-1879) În cinstea contelui Zichy Domonkos, episcop romano-catolic este ridicat un obelisc din granit în cimitirul din localitatea Rodna.
12. Catacombele (coridoare si încăperi subterane din centrul Rodnei). Se află poziționate în centrul Rodnei, astfel în vest de ruinele bisericii, pe sub seria de case din apropiere, cari formează frontul dinspre Est al pieței, pe sub piață și în continuare pe sub casele din frontul dinspre Vest al pieței până în râu, se întinde un vast sistem de coridoare subterane, mai largi ori mai înguste, zidite cu bolti tură din pietre dure cu mortar. In prezent unele se întrebuințează ca si pivnițe particulare și sunt despărțite cu ziduri, altele sau surupat, iar cele dinspre Sud sunt îndesate de oseminte omenești (Iulian Marțian, Contribuții la istoricul Rodnei, în Arhiva Someșeană, revistă istorico-culturală, nr. 1, Năsăud, 1924, p. 20.)
13. Cimitirul evreiesc de pe Toacă. Datează din sec. al X-lea și poate fi inclus pe lista monumentelor istorice importante din Valea Rodnei. Crucile din piatră neîngrijite sunt singura dovadă a prezenței evreilor în aceasta zonă.
14. Rămășitele castrului de pe Cetate din Anieș sec. XIX-XV aflat la 2 km de Rodna. Cetatea din Anieș este situată pe culmea dealului Cetate-zona Putinei cu înălțimea medie de 700 m, la confluența Someșului Mare cu pârâul Anieș (coordonate GPS 47025`36„N, 24046`30„E). Conform Ordinul ministrului culturii nr. 2.828/2015 apare inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Bistrița-Năsăud la categoria A, Monumente de interes național, monumente de arheologie Fortificație cu zid de incinta de piatra datând din sec XIV-XV având numărul 17-BN-I-S-A-01278(www.patrimoniu.gov.ro)

 

SPUNE-TI PAREREA