România trece în această noapte la ora de vară. Sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, ora 03:00 devine ora 04:00, iar duminică devine astfel cea mai scurtă zi din 2023.
Majoritatea statelor membre au o tradiție îndelungată în ceea ce privește sistemele de schimbare a orei, multe dintre acestea datând din perioada îndepărtată a Primului Război Mondial și a celui de-al Doilea Război Mondial sau din perioada crizei petrolului din anii 1970.
Din anii 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative prin care toate statele membre s-au pus de acord să-și coordoneze modalitățile de schimbare a orei, renunțând la sistemele naționale divergente.
Din 1996, toți europenii își mută ceasurile cu o oră înainte în ultima duminică din martie și cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie.
Odată cu trecerea la ora de vară, se înregistrează și efecte pozitive, dar și negative. Mai exact, specialiștii sunt de părere că beneficiile cantității mai mari de lumină solară contribuie la bunăstarea generală, dar și la menținerea sănătății. De asemenea, dispunem și de vitamina D de la soare.
Conform unor studii, se arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulți bani pe diverse activități.
Fără să ne dăm seama efectele negative, atunci când se face trecerea la ora de vară, sunt prezente și ne afectează destul de mult. Cei mai afectați sunt cei care sunt anxioși, depresivii, precum şi vârstnicii ar putea simți un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.
Astfel că, în primele zile după ce ceasul se dă înainte, majoritatea oamenilor vor avea stări de irascibilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei, iar imunitatea va scădea și ea.