O femeie din Bisrița-Năsăud, stabilită în Germania alături de soțul ei, orginar din Sibiu, a rămas stupefiată după ce fiul ei a fost supus unei umilințe la școala la care învață. Conform unei relatări a părinților pe facebook, copilul lor pe nume Luca a avut o lecție la ora de etică în care s-a vorbit despre furt. Din scenariu făcea parte un copil pe nume Luca, de origine română, povestea fiind tipărită și distribuită tuturor elevilor din clasă. De atunci, copilul este ținta glumelor și răutăților colegilor care spun că „românii sunt cunoscuți pentru furt”.

Mama elevului, Pușa-Raluca Cârneală-Dan, este din Reteag și are o mică afacere de familie în orașul german Vaihingen an der Enz din landul Baden-Württemberg.

„Este vorba de copilul nostru. Aceasta era lecția pe ziua de azi la Etica…. in clasa copilului meu sunt 2 romani. Al meu și încă unul…. de ce a ales stiind ca are 2 romani aceasta lecție… de ce nu a evitat sa vorbească în fata atâtor elevi despre romani asa ??? Țin sa menționez ca nu sa mai intimplat asa ceva, și ca sunt mulțumită de Rectorul scolii și de restul profesorilor cu care învață . Trasa la răspundere trebuie sa fie doamna care preda Etica, si care după părerea mea ar trebui sa muncească în agricultura de azi începând! Gândiți-vă ca părinți cum mam simțit cind am vazut o asa splendoare de lecție!“, a scris ea într-un comentariu pe facebook.

Aceasta a mai declarat pentru Gândul că, după incident, copilul a fost expus glumelor răutăcioase ale colegilor.

„Mama de ce numele meu?? De ce vârsta mea ? Și de ce țara mea? Are ceva cu mine doamna??”, a povestit Raluca Cârneală-Dan despre întrebările pe care fiul ei i le-a adresat de cel puțin 10 ori după ce a ajuns acasă.

Acum vă întreb eu dacă este normal ca în clasa 5 la Realschulle Kleinglatbach, elevii să aibă o așa lecție în clasă? Una peste alta pe al meu tot așa îl cheamă”, scrie Pușa-Raluca Cârneală-Dan pe Facebook.

Din jurnalul lui Luca, în vârstă de 12 ani:

Nu am fost eu !!!
Ceva rău s-a întâmplat astăzi la școală. Profesorul a strâns bani pentru excursia cu clasa și i-a pus pe birou. Toată lumea a văzut că a încuiat sertarul și a pus cheia în cutie. Când s-a dus să ia banii la sfârșitul orelor, aceștia dispăruseră.

Nimeni din clasă nu a recunoscut fapta. La scurt timp după aceea, Sven m-a acuzat:
„În clasă nu a existat niciodată un furt. Și Luca este din România. Iar (n.r. românii) sunt cunoscuți pentru furt”

M-am înroșit și nu am mai putut spune nimic. După școală, unii băieți l-au chemat pe Klauer după mine și au râs de mine. M-au amenințat cu bătaia dacă nu returnez banii mâine.
Dar nu-i am. Nu am nimic de-a face cu asta!

Mă simt ca…

Mama băiețelului spune: „Toți copiii râdeau de el în curtea școlii. Copilului i-a intrat în cap ca este vorba despre el, Nu mai vrea să meargă la școală, nu știu cum îl trimitem la școală”.
Femeia a adăugat că va fomula o plângere către Inspectoratul Școlar pentru a oluționa problema.

„Mă simt rău pentru ca nu am furat banii, dar mă simt rău pentru ca sunt român”, este răspunsul lui Luca la tema profesoarei de etică.

SPUNE-TI PAREREA