Miercuri, 22 martie 2023, ora 13.00, Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud, secţia Casa Argintarului vă invită la vernisajul expoziţiei de pictură ”Popas în amintiri” a artistului plastic Gheorghe Toxin.

Născut în Câmpulung Moldovenesc la 16 ianuarie 1944, a absolvit Liceul „Dragoș Vodă” din orașul natal, a urmat Facultatea de Arte Plastice din Iaşi, finalizând în anul 1965 la clasa profesorilor N. Florea și F. Bartok.

Realizează scenografia pentru formaţia de păpușari a Casei de Cultură din Câmpulung și participă la creaţia unui film de animaţie unde coordonează cercul de cineaşti amatori.

Artistul Gheorghe Toxin ilustrează grafic numeroase reviste, ilustrații de carte și împreună cu Ion Filipciuc publică lucrarea „Viitorul cineaștilor amatori” în anul 1981.

Participă la numeroase expoziții în orașul natal şi Suceava dar şi la expoziţii personale în Bistrița unde a locuit o perioadă. Prezent la anualele Cenaclului U.A.P Suceava, organizează expoziții: ”Sulina – un capăt de lume” – pictură, Galeriile de Artă din Piața Mică, Bistrița, ”Acuarela dragostea mea”, Bistrița, ”Călător prin țară” – acuarelă, unde aristul ne cheamă să urmăm o călătorie prin țară pornind de la Câmpulung Moldovenesc, Agapia, Sibiu și până la Tulcea.

Ca director al Clubului Copiilor și Elevilor din Câmpulung Moldovenesc, se implică în diferite cercuri de creație. Profesorul Gheorghe Toxin acordă o mare atenţie depistării talentelor din şcolile în care şi-a desfăşurat cariera didactică, organizează expoziţii cu elevi atât în ţară cât și în străinătate (Iugoslavia, 1983).

Lucrările artistului Gheorghe Toxin se află în colecții particulare în România, Câmpulung Moldovenesc, Bistrița, Iaşi, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Sulina, Buzău, Piatra-Neamţ, Suceava dar şi în străinătate Franţa, Serbia şi Cehia.

SPUNE-TI PAREREA