Prin anii ’90, nu prea avea nimeni animale de companie, la Bistrița. Câinii ținuți la bloc erau o raritate, iar Călin Lungu, proprietarul magazinelor Zoo Hobby, care avea pe atunci un Rottweiler, era privit cu multă curiozitate. Mulți îl întrebau ce rasă este pentru că nu mai văzuseră așa ceva. Era un câine cu Pedigree și al treilea exemplar de Rottweiler din țară.
„Nu prea era modă cu câinii atunci. Era chiar după Revoluție… Erau pe la case câini, dar prin oraș nu prea erau. Era un început în acest domeniu”, povestește Călin, care era un iubitor al necuvântătoarelor de mic copil. De aceea nimeni nu a fost surprins când a urmat o școală în domeniu. A urmat un liceu cu profil veterinar, din pasiune pentru animale, și a dobândit o specializare ca tehnician veterinar.
În pragul anilor 2000, când a deschis, împreună cu un medic veterinar, un cabinet și un magazin dedicat animalelor, a fost privit cu scepticism. I se spunea că oamenii nu au bani să își ia lor mâncare, unde să se mai gândească la hrana animalelor de companie…
La început, magazinul avea vreo trei-patru sortimente de hrană și cam atât. Apoi, în câteva luni, a început să aducă și animăluțe de companie și au apărut și cei dornici să le cumpere. A început cu peștii de acvariu, apoi cu peruși, pe urmă hamsteri, porcușori de guineea, mai multe specii de papagali…
De aici, magazinul s-a dezvoltat de la an la an și, după mai bine de 20 de ani de activitate, are o gamă diversificată de hrană, recompense, accesorii pentru animale, jucării și diverse dispozitive necesare stăpânilor de animale de companie.
O viață în compania animalelor
Pe parcurs, lui Călin i s-a alăturat și soția sa, Noemi, alături de care face o echipă foarte bună. Au o canisă de Akita American și Akita Inu, iar viața lor se învârte în jurul acestei lumi a animalelor și oamenilor care le îndrăgesc. Participă la concursuri naționale și internaționale și sunt foarte pasionați de ceea ce fac. Iar la magazinele Zoo Hobby oamenii găsesc, pe lângă tot ce le trebuie, și un sfat bun atunci când au nevoie.
„Tot ce e nevoie pot găsi la noi, de la hrană economică la o hrană premium și chiar o mâncare super premium. Din experiența noastră de atâția ani, încercăm să găsim soluția cea mai bună, hrana cea mai bună să dăm sfaturi cât mai profesioniste. Omul care vine la noi își ia și o informație bazată pe o experiență profesională. Din anii ’90, lumea a evoluat foarte mult și sunt foarte multe oportunități. Cu o cercetare amănunțită s-a ajuns la produse hipoalergenice și la produse pentru animale cu probleme”, spune Călin.
Un nou magazin Zoo Hobby, în Ștefan cel Mare
Zoo Hobby va deschide cel de-al treilea magazin în cartierul Ștefan cel Mare, Bistrița. Deschiderea va avea loc miercuri, 22 martie, începând cu ora 9:00. Adresa noului magazin este strada Ștefan cel Mare, nr. 19 (lângă magazinul Cotidian, peste drum de Oficiul Poștal Bistrița 1, în locul fostei farmacii Galenica). Zoo Hobby își va deschide porțile cu rafturile pline și o mulțime de surprize pentru clienți. Animăluțele ce vor trece pragul în prima zi vor putea semna și duce acasă câte un „Certificat de blănos drag” drept amintire, bucurându-se și de recompense din partea casei. În plus, ele vor putea testa din mai multe feluri de mâncare pentru a decide care e preferata lor. Încărcat cu o gamă variată de produse la prețuri atractive, noul magazin va servi începând de miercuri toți stăpânii de animale de companie cu produsele necesare întreținerii acestora, de la mâncare și recompense, pătuțuri, jucării și alte accesorii. Magazinul va fi deschis publicului de luni până vineri între orele 9-20 și sâmbăta între 9-15, duminica fiind închis.
„Ideea noastră este să fim cât mai aproape de oameni să nu fie nevoiți să meargă ei într-o locație anume. Să mergem noi cât mai aproape de ei”, a subiniat Călin.
Sfaturi de la un expert pentru cei care intenționează să își ia un animal de companie
Călin este de părere că animalele de companie sunt un lucru benefic pentru toată lumea și ceva educativ pentru copii. Dar înainte a de a-și lua un animăluț, cât de mic, orice om e dator să se documenteze bine despre el și să își autoevalueze capacitatea de a-l îngriji în mod adecvat.
„Pentru copii este foarte educativă această etapă, e recomandat să aibă grijă de un animăluț, îi responsabilizează. Dar adulții trebuie să analizeze foarte bine înainte de a lua un animal. Îl ia pentru o perioadă lungă, nu e ca o pereche de pantofi pe care azi îi iei și mâine îi arunci. Trebuie să analizeze și să se documenteze foarte bine cu privire la nevoile fiecărui animăluț. Orice animăluț, cât de mic și neînsemnat, are niște nevoi. Astfel, fiecare trebuie să vadă dacă din punct de vedere al timpului, al costurilor, din punct de vedere al disponibilității, poate să își ia unul. Trebuie să vadă dacă i se și potrivește ceva anume. Nu e pentru oricine orice animal. Și un pește are anumite nevoi. Sau îți iei un papagal și apoi consideri că e prea gălăgios. Sunt multe aspecte de luat în considerare, dar la noi oamenii primesc toate sfaturile”, a mai spus Călin.