Persoanele care ies să mănânce în oraș vor știi, de acum încolo, toate ingredientele pe care le conține mâncarea din farfurie, cantitatea exactă și valorile nutriționale ale preparatelor.

De miercuri, 15 martie, intră în vigoare noi reguli pentru restaurante, fast-food-uri sau cantine, care vor trebui să adauge în meniuri toate ingredientele folosite în preparate, cantitatea lor și valorile nutriționale.

Totodată, vor trebui să menționeze în meniuri și numărul de E-uri, după cum a precizat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, în ianuarie 2023.

Practic, potrivit ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile trebuie:

  • să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/ mâncarea furnizată;
  • să ofere informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii;
  • declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Toate aceste informații ar trebui menționate într-un loc vizibil, ușor accesibil, fără a fi ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

În cazul în care preperatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.

În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

SPUNE-TI PAREREA