O expoziție de fotografie va avea loc vineri, 10 martie 2023 de la ora 15.00 la Biblioteca Județeană „George Coșbuc“ din Bistrița. Expoziția „Oamenii satelor” aparține Patriciei Marina Toma care este documentarist, fotograf și operator cultural independent.

Acest proiect al ei a început în urmă cu 7 ani cu scopul de a documenta viața generațiilor vârstnice care mai locuiesc în satele din România, orientându-se înspre oameni, așezări, interioare și cadre țărănești.

„E un omagiu pe care încerc să-l aduc unor oameni față de care de multe ori nu mai avem răbdare și care de multe ori sunt lăsați în urmă sau judecați greșit și nedrept.
Consider că e important să-i prezint într-o manieră demnă, iar documentarea bătrâneții cu toate aspectele sale a devenit și mai importantă pentru mine cu atât mai mult cu cât în ultimii ani am observat o tendință de caricaturizare și disprețuire a bătrânilor, prezentați ca piedici în calea modernizării și reprezentând o lume învechită. Am ajuns să apreciez întocmai capacitatea lor de a supraviețui, sau chiar de a se adapta atâtor schimbări sociale și politice la care au fost martori de-a lungul timpului.
Fotografiile expuse cuprind chipuri puse în context de situații și elemente ale universului țărănesc pentru întregirea unui peisaj de ansamblu. Pentru completarea expoziției de fotografie propun vizionarea unui material video cu povești de viață ale unora dintre oamenii întâlniți în ultimii ani în teren, alături de obiecte personale rămase în urma celor care nu mai sunt, cu scopul de a crea un fragment din universul bătrâneții.
Temele recurente în discuțiile pe care le vom asculta, cât și în fotografii sunt boala, bătrânețea, singurătatea, spiritualitatea, alături de fragmente impresionant de detaliate ale amintirilor din perioada tinereții – familie și căsătorie, relații sociale, munca agricola și situația politică.
Bazat pe experiența din teren din ultimii ani, am ales să atribui cuvinte-cheie fiecărei fotografii, concentrându-mă pe cele mai des întâlnite aspecte ale bătrâneții în prezent, și anume boală, spiritualitate, cultură și relația om-animal“, spune autoarea fotografiilor.

Patricia Marina Toma a povestit mai multe despre demersul ei fotografic într-un interviu pentru b1tv.ro:

A aflat ce înseamnă bătrânețea pentru vârstnicii din România – boala, singurătatea, sentimentele care îi încearcă văzând că nu îi mai ajută corpul și că rămân treptat fără oamenii pe care îi știau de-o viață.
Mulți dintre cei plecați „afară” se bucurau să-și revadă familia în pozele postate, de Patricia, pe Facebook
A început să încarce fotografiile pe Facebook și mulți dintre cei plecați în străinătate se bucurau să-și mai vadă familiile și locurile din sat, așa că a dezvoltat o relație mai apropiată cu unii vârstnici (și prin prisma evenimentelor pe care mai târziu au început să le deruleze împreună în sat), îi vizita mai des, stătea de vorbă despre diverse lucruri, îi fotografia și le înregistra poveștile de viață

Citește mai departe…

SPUNE-TI PAREREA