Cloud-ul Regional care ar urma să interconecteze sistemele digitale ale sectorului public din regiunea de Nord-Vest a României a stârnit resentimente în inima celor care conduc Clujul, după ce s-a propus ca acesta să fie construit în Bistrița-Năsăud, la Beclean. La începutul lunii februarie, când vestea a fost anunțată de către Consiliul Juețean Bistrița-Năsăud, primarul muncipiului Cluj-Napoca nu și-a mascat deloc supărarea.
După ce anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook de către președintele CJ Bistrița Năsăud, Emil Radu Moldovan, Emil Boc a reacționat virulent, fiind vorba de un proiect de 30 de milioane de euro, pe care Clujul, cel mai mare centru IT în afara Bucureștiului, l-a ratat.
„Nu amestecăm să punem pantofar șef la IT. E caraghios“
„Nu o susțin, e ilogică și lipsită de claritate. Eu cred că trebuie să ne întâlnim oficial în Consiliul de Dezvoltare Regională, cu ministrul la masă, unde cu argumente, cu lucrul pe masă, să bifăm locațiile care s-au propus pentru ofertă și specialiștii să aleagă. Nu ne putem permite să ne batem jos de banii europeni. Fiecare să luăm bani pe ceea ce ne pricepem. Când ai Silicon Valley al Europei la Cluj, te duci la Beclean pe Someș. Să lăsăm pe fiecare să fie bun la ce este, cizmarul la pantofi, croitorul la haine, etc. Nu amestecăm să punem pantofar șef la IT. E caraghios. E o decizie care trebuie corectată, cu calm și argumente”, a spus Boc, la ZIUA LIVE.
Tot la ZIUA LIVE a vorbit și liderul Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, subiectul fiind dezbătut intens în ultimele săptămâni.
„Puiuțul la care m-am referit eu este o sucursală, un fel de ADR mai micuț, care va avea atribuții pentru investițiile regionale (Oradea a primit o instituție nouă care se numește Agenția Regională de Investiții și Inovare N-V – n.red.). Aici a fost trocul dintre Bistrița și Oradea. De aia am spus că domnul Bolojan s-a comportat ca un vulpoi bătrân în ale politicii pentru că implicit a negociat și pentru el în discuția cu președintele de la Bistrița. Vreau să spun că o să vedeți că o să-și dea seama că au greșit.
În momentul în care duci o entitate regională într-un orășel mic, ulterior sunt de făcut foarte multe cheltuieli. Oamenii nu știu ce e acolo. Nu se vor crea locuri de muncă cu duiumul. În mare parte vor fi angajați ai STS, pe care îi va lua probabil din Bistrița, din oraș. Va fi o cheltuială în plus să-i ducă la Beclean. Este nefiresc să duci un astfel de centru de date al regiunii acolo. Trebuia măcar într-o reședință de județ.
Eu cred că au ales locul cu ochii închiși. Cred că domnul Bolojan le-a pus ceva la ochi celor mai tineri și i-a pus să aleagă cu degetul pe hartă. Am cerut celor de la ADR să-mi dea toată procedura, legea în baza în care au luat decizia, criteriile. Nu vă ascund că analizez în momentul de față atacarea în instanță a hotărârii. Nu există nicio logică.
Pot face pariu astăzi că nu se va putea face acest centru la Beclean. Va implica mult prea multe costuri în alt oraș decât într-o reședință de județ. Eu așa cred. Dacă o să mă înșel atunci înseamnă că nu mai am niciun criteriu la care să mă raportez. Voi accepta că s-a ales pur și simplu politic”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.
Ce este cloud-ul regional
Scopul principal al Cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte). Astfel, se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.
Acesta va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor.
Beneficiile concrete pentru bistrițeni:
• acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetățeanul să se deplaseze la instituție;
• reduce greutatea birocratică și facilitează interoperabilitatea cu instituțiile relevante – practic realizarea cerințelor/specificațiilor tehnice minime necesare lansării achiziției pentru dezvoltarea soluțiilor software.
• istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală;
• transparență în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora.
Cloud-ul regonal va fi complementar Clodului guvernamental, livrabilul fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta 7 – Transformare Digitală, care va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale.
Cloud-ul Regional va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027- Prioritatea 2 – O regiune cu localități SMART-, pentru care Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management.
Prioritatea dispune de o alocare financiară de 60,332 milioane de euro și are ca obiectiv specific valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice, din care 31,450 milioane de euro este bugetul alocat realizării centrului de date.