Un nou cutremur cu magnitudinea de 5,7 s-a înregistrat în România marți după amiază, după ce luni a avut loc un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,2.

Cutremurul a avut loc în zona Oltenia, județul Gorj, și s-a simțit și în București. Cutremurul a fost urmat de două replici de 3,4 și 3,5.

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 s-a produs, marţi, la ora locală 15:16, în Oltenia, judeţul Gorj, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 6,2 kilometri şi a fost localizat la 102 km nord de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu şi 146 km vest de Piteşti.

În ziua de 14.02.2023, 15:16:57 (ora României), s-a produs în OLTENIA, VALCEA un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 5,7, la adâncimea de 6,2 km”, potrivit transmite Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cutremurul a fost urmat de două replici de 3,4 și 3,5 După 10, respectiv 13 minute au fost înregistrate și două replici, de 3,4 și 3,5: „În ziua de 14.02.2023, 15:26:11 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.4, la adâncimea de 10 km. Cutremurul s-a produs la 100km NV de Craiova, 110km SV de Sibiu, 138km V de Pitesti, 167km SE de Timisoara, 187km SE de Arad, 189km S de Cluj-Napoca, 202km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 220km NE de Nis”, anunță Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. După alte 3 minute a venit și cea de-a doua replică.

În urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu intensitatea de 5,7 pe Richter, la o adâncime de 40 km. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere. Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/
Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI
În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)“, este mesajul transmis de MAI.

Conform mai multor mărturii, cutremurul s-a simțit și la Cluj-Napoca, dar și la Bistrița.

 

Ferească dumnezau l-am simțit și eu in pat chiar acuma 20 de minute!!!!!!
Aloooo Bistrița unde sunt sirelenele ??????“, a scris un bistrițean pe pagina de facebook.

S-a simțit și la Bistrița…blocul de la Kauflandul de jos s-a mișcat suficient cât să sesizeze Tudor că se mișcă singur căruciorul lui Aaron“, a povestit o bistrițeancă.

 

 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA