Un cutremur violent (7,8) a zguduit sud-estul Turciei și Siria, în dimineața de luni, 6 februarie 2023. Cutremurul s-a produs în apropiere de granița cu Siria, iar Agenția de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) a transmis că au urmat 42 de replici, cea mai mare având o magnitudine de 6,6. Cutremurul a fost localizat în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras. Oamenii dormeau în momentul cutremurului așa că au nu au reușit să aibă o reacție imediată pntru a se proteja. Conform theguardian.com, peste 600 de persoane au murit, în Turcia, dar și în Siria. De asemenea, în jur de 2000 de oameni au fost răniți.
În acest context, România a răspuns apelului de sprijin venit din partea Turciei și urmează să trimită ajutoare.
„În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.
Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.
Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.
Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.
Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, se arată într-un comunicat de presă.
Cinci cutremure și în România
Cinci cutremure s-au produs, la scurt timp, și în România în numai două ore. Cel mai puternic a fost de 4,6.
Potrivit datelor revizuite de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP, cutremurul s-a înregistrat la adâncimea de 23 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 74 kilometri nord-est de Ploieşti, 94 kilometri vest de Brăila, 98 kilometri vest de Braşov, 99 kilometri vest de Galaţi şi 114 kilometri nord-est de Bucureşti. Ulterior au fost înregistrate patru replici în aceeaşi zonă, cutremurele având magnitudini de 2,6, 2,9, 2,7 şi 2. Trei seisme s-au produs la adâncimea de 17 kilometri, la orele 4:09, 4:13 şi 5:01, iar cel de-al patrulea la ora 5:26, la adâncimea de 21 de kilometri.
Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a declarat pentru Digi4 că producerea celor cinci cutremure este o coincidență cu momentul seismului din Turcia.
„Este o coincidență. Cutremurul care s-a produs în România este de suprafață. Cel din Turcia, la fel unul de suprafață, depinde foarte mult de legăturile geologice din interiorul pământului. Nu există o legătură între cele două zone seismice de suprafață din România și Turcia„, a declarat Constantin Ionescu.