Mai multe oseminte descoperite în 2019, odată cu începerea unor lucrări ample de restaurare a Bisericii Evanghelice din Bistrița, sunt studiate, al această oră, de către specialiștii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. În cercetare sunt implicați medici legiști și reprezentanți ai mai multor universități din țară.

În 2019, odată cu debutul proiectului de reabilitare și conservare a Bisericii Evanghelice C.A. Bistrița , specialiștii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud au întreprins o campanie de cercetare arheologică preventivă în interiorul monumentului. Alături de alte descoperiri au fost găsite și câteva morminte de inhumație foarte bine conservate în situ. Iată că 28-29 ianuarie 2023 am întreprins o nouă activitate de consultanță antropologică și în felul acesta au putut fi studiate toate scheletele provenite din această cercetare arheologică. Acțiunea s-a desfășurat la Muzeul din Bistrița și am avut onoare să lucrăm, de această dată, cu o echipă extinsă de specialiști, care împreună au reușit să stabilească câteva date esențiale despre materialul osteologic descoperit, date ce vor fi publicate în momentul în care se vor formula concluziile antropologice finale.
Cu deosebită recunoștință le mulțumim specialiștilor care au făcut posibilă această activitate de consultanță antropologică: Dr. Rebeleanu Codrin, medic primar legist in Serviciul Județean de Medicină Legală Bistrița-Năsăud, sef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, Dr. Mădălina Maria Diac, medic primar legist în Institutul de Medicină Legală Iași, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași și Drd. Dana Doroftei, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș“, a transmis conducerea muzeului.

Reamintim că osemintele vechi de mai bine de jumătate de mileniu au fost găsite sub Biserica Evanghelică din Bistrița. Descoperirea a fost făcută în momentul în care a început restaurarea clădirii monument istoric. Cercetătorii erua entuziasmați, al acea vreme, pentru că descoperirea urma să facă lumină asupra unei perioade despre care există puține informații. Descoperirea includea oase de copii, dar și o piatră funerară, artefacte și bijuterii.

Cercetătorii speră ca, în urma investigațiilor, să afle când au murit cei îngropați aici și alte detalii despre viața pe care o duceau.

 

SPUNE-TI PAREREA