Ministrul Mediului din România, Tánczos Barna, a vorbit astăzi, într-o vizită la Bistrița, despre o problemă majoră privitoare la stațiunea Colibița.

„Este inadmisibil ca un centru turistic de anvergura Colibiței să nu aibă această problemă, a apei menajere, rezolvată. Avem fonduri europene, avem finanțări, am avut PNRR-ul, venim și anul acesta cu noi sesiuni de depunere la APM. Este inacceptabil ca apele menajere să ajungă în lacul de acumulare Colibița, fără a fi tratate. Nu știu cine este primar acolo, nu este un reproș politic, este un reproș al ministrului Mediului, către o localitate care este în imediata vecinătate a unei acumulări de apă”, a declarat Tánczos Barna.

Deputatul PSD Bogdan Ivan, prezent la conferința de presă, a explicat mai bine situația. Pe unul dintre malurile lacului, situația este aproape rezolvată, cu un proiect derulat de Aquabis, dar pe celălalt mal proiectul nu se poate derula, din cauza refuzului unor proprietari de teren.

„Pe partea dreaptă a lacului a fost un proiect comun al Consiliului Județean, împreună cu Primăria Bistrița Bârgăului și cu Aquabis-ul, care s-a blocat din cauza a două persoane care nu au acceptat ca pe suprafața terenului pe care îl dețin să treacă acea rețea. Automat, s-a blocat și proiectul. Județul nostru este printre puținele județe din România care a semnat un contract de 134 de milioane de euro, în 2019, prin care are asigurată o finanțare care ne acoperă aproape 90 la sută din rețeaua de apă și canalizare”, a explicat Bogdan Ivan.

„Avem în dezbatere în Parlament ordonanța care vine să modifice legea prin care, pentru proiectele de interes public național, județean și local, se stabilește foarte clar modul în care se fac exproprierile, pentru ca proiectele de infrastructură sau de apă și canalizare să nu mai poată să fie blocate de ifosele cuiva”, a mai spus Bogdan Ivan.

 

 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA