Investiția în proiectul unui traseu de sanie de vară pe Dealul Cocoș a stârnit controverse, la Bistrița, mai ales că valoarea ei se ridică la o sumă comparabilă cu suma cheltuită pentru pârtia de schi ce zace nefolosită. Primarul Ioan Turc a explicat că sania de vară va acoperi gaura neagră a pârtiei și că investiția va include o parte din facilitățile în care s-a investit deja.

„Pârtia de schi este o investiție meteosensibilă, meteodependentă. Nu putem pune în cântar pârtia de schi cu o sanie de vară. O sanie de vară este o facilitate de agrement care poate funcționa în toate anotimpurile, indiferent de temperatură.
Pârtia fost o investiție absolut nefericită. Ceea ce facem noi prin realizarea unei sănii de vară nu este nimci altceva decât să oferim bistrițenilor, conjudețenilor noștri, o facilitate de divertisment, de petrecere a timpului liber excepțională. Vom astupa gaura neagră denumită pârtie de schi. Pentru investiția va include o bună parte din facilitățile în care s-a investit în Pârtia Cocoș“, a spus primarul Ioan Turc.

Constroversa privind investiția într-o sanie de vară nu se învârte doar în jurul banilor. Un consilier local USR a arătat că stduiul de fezabilitate este luat cu copy-paste după un studiu similar făcut în județul Sibiu. Întrebat despre acest lucru, Ioan Turc a răspuns că nu există nicio problemă privind studiul.

Nici pomeneală. Un domn consilier care, să ne destindem puțin… în patru rânduri sau în cinci rânduri a confundat geamul cu gemul, a apreciat că este un copy-paste. Nici pomeneală. La Sibiu, investiția este cu totul și cu totul diferită față de Bistrița. Include și o sanie de vară. Bistrița a comandat un studiu de fezabilitate exclusiv pe o sanie de vară. La Sibiu discutăm de un traseu scurt de 200 de metri, la Bistrița discutăm de un traseu de 2600 de metri, practic cel mai lung traseu din România. Pentru toți cei care se tem că această investiție nu va fi rentabilă, îi invit să meargă până la Toplița și să vadă care este gradul de încărcare a saniei de vară din Toplița. Într-adevăr, o localitate mică și cu pâtie de schi, dar nu pentru pârtia de schi merg oamenii în luna iunie și iulie. Merg pentru sania de vară. Deci nu am niciun fel de emoții. Dimpotrivă, suntem hotărârți să mergem pe o formulă de finanțare ca un fel de leasing. Deci practic, noi nu vom greva bugetul local pentru realizarea acestei investiții, vom etapiza plata investiției pe o perioadă de câțiva ani de zile iar ea se va face din încasări.
Mai mult de atât, saani de vară, alături de viitorul complex olimpic, alături de traseele de downhill, alături de Aventura Park, de Sala Polivalentă, de parcul pe care urmează să îl finalizăm anul acesta, va crește, practic, atractivitatea orașului pentru că eu prevăd că acolo, în zona Complexului Polivalent, există loc mult pentru dezvoltare și pe componenta de HoReCa, de cazări, pentru dezvoltare imobiliară“, a mai spus primarul.

Acesta a mai precizat că, în urma unui studiu geotehnic, s-a ajuns la concluzia că investiția este realizabilă.

Am realizat un studiu geotehnic. Într-adevăr, există, conform studiului geotehnic, anumite probleme. Dar tot studiul geotehnic interpret de specialiști ne spune că investiția poate fi realizată fără pronleme. Există soluții tehnice. Deci nu intrăm în detalii de natură tehnică. Dacă inginerii spune că se poate face, eu sunt de acord cu ei. Știți care este viitorul investiției din Cocoș dacă nu facem această investiție? Tăiatul și fier vechi!“, a concluzionat Ioan Turc.

1 COMENTARIU

  1. Domnule primar,eu cred că pista dumneavoastră, arată chiar foarte bine!!!
    Fără nimica:)
    Domnu’Turc, sunteți cu 17 pași înapoi, față de mapamond…din partea mea… continuați 🦠

SPUNE-TI PAREREA