Inflația și criza din domeniul energiei au determinat scumpiri în toate sectoarele economice. În domeniul turistic, acest lucru este simplu de observat, căci procentele de creștere generează prețuri substanțial mai mari la serviciile de transport și cazare.

În cazul biletelor de avion, chiar și companiile low-cost nu își mai permit să ofere prețuri simbolice, călătorii pentru câțiva euro. Biletele la prețuri de 20 – 30 de euro sunt o raritate inclusiv în cazul destinațiilor europene. În unele situații, biletele pot costa cu mult peste 100 euro / zbor chiar și când sunt alese cele mai ieftine variante, la ore incomode sau cu escale.

Pentru destinațiile exotice, prețurile au crescut chiar cu sute de euro pentru anumite bilete. Datele statistice indică un avans de 30%, în medie, pentru biletele de avion cumpărate de români în anul 2022.

În acest context, se estimează că unele persoane vor renunța la zile de vacanță sau se vor orienta spre variante la prețuri mai mici decât opțiunile pe care le-ar fi preferat. Pentru a călători în 2023 cu bani cât mai puțini, evident că este nevoie de unele compromisuri, însă soluții cu siguranță există.

Vacanță la mare la început și la final de sezon

Știm că nu te poți bucura de vacanță la mare în timpul sezonului rece, însă nu uita că vremea poate fi excelentă în stațiunile de pe litoral în perioada mai – iunie și în luna septembrie (uneori chiar și în octombrie, mai ales dacă mergi în Grecia, Turcia sau Italia). Partea cea mai bună: în astfel de momente, prețurile vacanțelor sunt mult mai reduse decât în plin sezon!

Rezervări de cazare alături de prieteni

Tot la capitolul servicii turistice, este bine să mergi în călătorii cu cât mai mulți prieteni. În grup, ai parte de împărțirea costurilor de cazare în mod mult mai convenabil. Puteți rezerva o întreagă vilă turistică, apartamente mari sau puteți oricum să primiți discount-uri preferențiale la hoteluri.

„Vânătoarea” de bilete de avion ieftine

Goana după promoții se poate face organizat, atât timp cât ne referim la achiziții online. Uită de aglomerația de la shopping în magazine fizice, când există campanii promoționale puternice și lichidări de stocuri. În mediul online, este mult mai simplu și mai plăcut. Frecvent, poți profita de diverse abonamente promoționale la telefonie mobilă/servicii de streaming filme și seriale, perioade de reduceri la retaileri, programe precum Rabla la electrocasnice sau chiar oferte atractive la cazino. Nu toți operatorii de jocuri de noroc de pe piața autohtonă au astfel de oferte, însă cei cu „ștate” vechi, așa cum este NetBet – primul cazino online licențiat ONJN în România – vin mai mereu cu astfel de oferte.

 

În cazul biletelor de avion, există website-uri specializate în astfel de „vânătoare” de deal-uri. Poți chiar seta alerte. Nu uita de comunitățile și grupurile specifice de pe rețelele de socializare. Cel puțin pentru a găsi ofertele, este ideal să folosești motoare de căutare consacrate la nivel internațional în compararea de oferte de zbor. Te poți abona și la serviciul de newsletter al operatorilor de zbor preferați. Companiile lansează promoții de o zi în anumite momente, cu reduceri consistente la anumite zboruri sau chiar la absolut toate bilete de avion, pentru anumite perioade de zbor.

Early booking și last minute

Fie că vrei să cumperi servicii de cazare sau de transport, fie că este vorba despre bilete la evenimente, cele mai mici prețuri sunt de obicei identificate la achizițiile plasate din timp. Conceptul early booking poate fi uneori mai puțin avantajos decât cel last minute. Însă, în ultima variantă, există riscul de a nu mai găsi disponibilitate pentru variantele dorite în mod special.

Alte idei bune: folosește servicii de car sharing, caută mereu să analizezi atent toate variantele, împarte costurile de călătorie cu prietenii (inclusiv cele pentru distracție) și selectează deal-uri din toate sursele online, în funcție de beneficiile pe care le primești.

 

 

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA