O zonă din Bistrița unde oamenii au plătit bani grei pentru terenuri și autorizații de construcție arată ca ulițele de la sate. Este vorba de zona Zăvoaie unde, la ora actuală, un ar de teren te poate costa în jur de 8000 de euro.
Strada Zăvoaie, cea mai lungă stradă din zonă, are o istorie „zbuciumată“ privind asfaltarea. În 2013, după ani de așteptări, cetățenii de pe stradă au pus bani și și-au asfaltat singuri o porțiune de stradă. Ei au asfaltat atunci circa 500 de metri de drum și au pus o pancartă cu inscripția „Drum reparat cu banii şi munca cetăţenilor“. Aceasta a fost dată jos imediat de Poliția Locală.
Viceprimarul de atunci, George Avram, a apreciat, totuși, că munca cetățenilor nu este ilegală și a trimis un utilaj al primăriei pentru a le veni în sprijin.
În 2019, strada Zăvoaie s-a aflat pe lista cu 19 străzi de pământ care urmau să fie asfaltate. Administrația locală a dat asigurări, la momentul respectiv, că toate străzile de pe listă „vor intra în lucru cu siguranță în anul 2021”. Era vorba despre străzile Secundară 3 Sărata – Pădurii, Sec. 4 Sărata, I. Pop Reteganul, Bela Bartok, Secundară Unirea (Morii), Zăvoaie, Jupiter, Podgoriei, Viorelelor, Tabără, George Barițiu, Lempeș, Crângului, Sec. 12 Viișoara (din DN 17 la cimitir), Nouă Viișoara, Filip Cristian Petru, Apusului, Școlii și Prundului.
În februarie 2021, sub o nouă administrație, pe stradă s-a pus un strat de piatră spartă pentru că nu se mai putea intra din cauza gropilor și noroiului. Strada Zăvoiae are în jur de 2,5 km și viceprimarul Sorin Hangan spunea în 2021 că se încearcă asfaltarea străzii din resurse proprii, folosind propria stație de asfalt și oameni de la DSP (Direcția de Servicii Publice). Din păcate, stația de asfalt se află încă în stand by, iar strada Zăvoaie este iar plină de gropi, noroi și pe oamenii de aici i-a prins o nouă iarnă fără asfalt.
Viceprimarul Sorin Hangan promite asfaltarea în 2023, dar numai pe porțiunea pe care există utilități. Din păcate, proiectele de extindere a rețelei de utilități sunt încă tărăgănate, așa că nu există o sincronizare între acestea și proiectele de asfaltare. De asemenea, în zonă sunr și străzi secundare care sunt private. Pe acestea nu se vor putea face intervenții decât în cazul în cazul în care ele sunt cedate de către proprietari pentru a fi incluse în domeniul public.
CRED CA NU ESTE SINGURA STRADA DIN BISTRITA CU ASEMENEA PROBLEMA,MAI SUNT STRAZI EX.BURGULUI IN MIJLOCUL ORASULUI LA FEL NU SE IMPLICA PRIMARIA ,NU ESTE VORBA DE NICI O PIEDICA LEGATA DE CANALIZARE SAU ALTCEVA,NU SUNT IN STARE SA PUNA 2 STALPI DE ILUMINAT SI NICI SA PUNA ASFALT PE 110 METRI DE STRADA.MERGEM LA SERVICIU DIMINEATA SI AVEM NOROC CU LUMINA DE LA LIDL.AICI ARUL DE TEREN COSTA DE LA 10000 EURO IN SUS.ASA CA AR TREBUI SA AIBA ANUMITE REACTII CEI ALESI CA SE PLATESC DESTULE TAXE SI CONDITIILE SUNT DE SECOLUL VII .
Doar promisiuni și de la acest edil, ca și de la cei anteriori, ,, aceeași Marie cu alta pălărie,,
Impozitele nu se plătesc diferențiat, în funcție de gradul de modernizare al străzii, plătim la fel ca și ce cu străzi modernizate, rușine domnule primar, ne ați dezamăgit chiar dacă mari speranțe nu aveam…RUSINE!