Un tânăr rănit grav, agitat, cu traumatism cranian sever, o fractură deschisă la picior și dureri groaznice – cu asta au avut de a face doi tineri din cadrul ISU Bistrița-Năsăud care au intervenit, din proprie inițiativă la un accident petrecut luni la Lunca Ilvei. În timp ce echipajele alertate prin 112 erau pe drum, ei au intervenit primii la accident, fiind solicitați de oameni din zonă care știau că fac parte din echipa salvatorilor.

Povestea intervenției lor a fost relatată pe pagina oficială de facebook ISU Bistrița-Năsăud:

Un telefon primit de Cătălina, voluntar SMURD în cadrul ISU Bistrița – Năsăud i-a pus în alertă pe ea și prietenul ei, Vlad – pompier din Detașamentul Bistrița. O prietenă o sunase agitată și o rugase să meargă repede că tocmai avuse loc un accident rutier la ei în localitate, în Lunca Ilvei.
Un motocilist era grav rănit la aproape un kilometru de casa lor și, într-un suflet, au pornit amândoi spre locul accidentului. Mai mult, niște localnici au pornit spre ei cu mașina, știau că sunt salvatori și pot ajuta în momentele în care fiecare secundă contează.
– Vlad, imobilizează-i capul și încearcă să-l liniștești. Este foarte agitat, rănile sunt grave și are traumatism cranian sever..
– Încearcă să te liniștești, va fi bine, ambulanțele sunt pe drum. Cătălina știe ce face. Ajută oamenii de mult timp, ai încredere în ea! spuse Vlad care s-a poziționat la capul tânărului și încerca să îl țină conștient, deși durerile erau crunte, inclusiv date de o fractură deschisă de femur..
Cu stăpânire de sine, o mână de om cu suflet mare, Cătălina i-a acordat primul ajutor motociclistului de 26 de ani, așa cum făcuse în repetate rânduri alături de colegii de pe mașinile SMURD..
– Se aude o sirenă, ajung colegii noștri..ești pe maini bune, îi repetau cei doi salvatori să îi dea curaj și putere tânărului rănit. Scopul lor era, pe lângă primul ajutor, să îl țină conștient, aspect foarte important în astfel de situații..
Au realizat asta și au reușit prin acțiunea lor să ne facă mândri că îi avem în echipa noastră.
Cătălina și Vlad sunt genul de oameni pe care fiecare comunitate se poate baza și acesta este cel mai mare câștig.

Reamintim că luni, 23 ianuarie, un echipaj de prim ajutor SMURD și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud au intervenit în localitatea Lunca Ilvei la un accident rutier dintre un autoturism și o motocicletă.
Echipajele medicale au găsit la locul solicitării un bărbat în vârstă de 26 de ani, motociclist care suferise un traumatism cranian sever și fractură deschisă de femur. A fost stabilizat și evacuat spre UPU SMURD Bistrița de către echipajul cu medic de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud.

Acesta a fost internat la Secția ATI, în stare generală gravă, intubat, în comă indusă medicamentos. A fost transfuzat masiv și este, în continuare, sub tratament și supraveghere medicală. Mai mulți oamnei s-au mobilizat să doneze sânge pentru ca tânărul să facă față intervențiilor medicale la care a fost supus. Tânărul se numește Cosmin Darius Pop, este din Lunca Ilvei, e căsătorit și are un copil.

 

SPUNE-TI PAREREA