Foto cu caracter ilustrativ

O fetiță în vârstă de doar șapte luni a decedat din cauza gripei, fiind suspectă de flurona, o combinație nefericită între gripă și Coronavirus.

Fetița este din Dumitra și părinții ei au venit cu ea la UPU Pediatrie când starea ei era deja critică. Copila a fost internată direct la secția ATI, iar de acolo a fost transferată la scurt timp la Cluj, unde a decedat. În cazul ei, a fost confirmat virusul gripei. Nu era luată în evidență cu alte boli, ceea ce i-a pus pe gânduri pe medici care suspectează o formă mai agresivă de gripă sau chiar o co-infecție.

„Din păcate, am avut și un deces de gripă la un sugar de șapte luni care a fost transferat la Cluj, dar a decedat acolo. Aici nu putem vorbi de comorbidități. Aparent, din discușia cu medicul de familie, nu avea nimic. Așteptăm examenul, rezultatul necropsiei. Dar este o vulnerabilitate a vârstei“, a declarat Anca Andrițoiu, șefa Direcției de Sănătate Publică din Bistrița-Năsăud.

În cazul fetiței, există o suspiciune că ar fi avut flurona, o combinație între gripă și coronavirus.

„Există o suspiciune la fetița aceea, dar încă nu avem rezultattul. Dar există în țară combinații de Covid și gripă, acea flurona despre care se vorbește“, a mai spus Anca Andrițoiu.

Conform specialiștilor, flurona este combinația nefericită de infecție cu gripă și coronavirus la acelasi individ, în acelasi timp. Termenul este format din flu – asa cum este denumita gripa în engleză – și rona, de la Coronavirus.

Cand cineva este infectat cu două sau mai multe organisme cauzatoare de boli simultan, se numește co-infecție. Acestea sunt considerate a fi relativ comune. În pandemiile de gripa anterioare, co-infectiile bacteriene au reprezentat o cauză majoră de deces.

Pe baza mai multor studii, cele mai frecvente simptome experimentate de pacientâții cu Flurona sunt febra (89,4% din cazuri), tuse (79,3%), dificultăți de respirație (24,1%) și dureri musculare (20,7%). Astfel de simptome sunt, de asemenea, comune în rândul celor infectati numai cu oricare dintre virusuri, ceea ce face dificilă identificarea acelor persoane care a fost co-infectate.

Situația afecțiunilor respiratorii la nivelul județului Bistrița-Năsăud în sezonul rece

Monitorizarea și raportarea afecțiunilor respiratorii în sezonul 2022-2023 a început în săptămâna 40 a anului 2022, la începutul lunii octombrie.
Situația se prezintă astfel:

IACRS (infecții acute de căi respiratorii superioare) = 31557 cazuri
Din care 4823 în 2023
Decese = 1
Pneumonii = 3031 cazuri
Din care 603 în 2023
Decese = 9
Gripă = 129 cazuri
Din care 83 în 2023
Decese = 3

Pe grupe de vârstă, majoritatea cazurilor de IACRS au apărut la grupa de vârstă 0 – 14 ani, în timp ce pneumoniile au afectat mai mult grupele de vârstă peste 50 ani.
Referitor la decese, menționăm că ele s-au înregistrat la grupa de vârstă peste 65 de ani, la persoane având comorbidități, cu excepția a trei decese apărute la un tânăr de 34 ani, persoană cu dizabilități , la un bărbat de 55 ani cu boală neoplazică având, de asemenea, și alte comorbidități și respectiv la un sugar de 7 luni.

În ce privește infecția COVID 19, deși s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri, ele continua să apară zilnic.
Incidența pe județ este 0,32%o

Nr total cazuri înregistrate = 33071 + 1700 reinfectări
Din care 176 + 43 reinfectări în anul 2023
Nr. decese = 1135 (de la începutul pandemiei)
Din care 3 decese în anul 2023
În prezent: 15 cazuri în spital
26 cazuri izolate la domiciliu

SPUNE-TI PAREREA