Sute de bistrițeni s-au adunat astăzi în Piața Unirii, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Bistrița, pentru a celebra 164 de ani de la realizarea Unirii Principatelor Române de la 1859.

La eveniment au participat parlamentari, consilieri locali, și alte oficialități ale județului. Evenimentul a început cu Intonarea Imnului Național al României și a continuat cu o slujbă oficiată de un sobor de preoți. Subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Zăgrean a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă. Apoi, a fost depusă o coroană de flori și a avut loc defilarea gărzii de onoare.

Acum mai puțin de un an, sute de bistrițeni rupeau ușa la pașapoarte, cu gândul de a pleca din țară, speriați de războiul din țara vecină, Ucraina. Astăzi, cei prezenți s-au e de un concert cu cântece patriotice, susținut de cântăreța Veta Biriș, alături de Ansamblul Profesionist „Cununa de pe Someș“. Au intonat cântece patriotice, despre mândria de a fi români și curajul în fața dușmanilor.

Reamintim că doar în martie 2022, aproape 400 de cerei de pașapoarte au fost depuse în doar două zile. Mai exact. 392 de cereri pentru eliberarea unui pașaport au fost depuse la Serviciul Public Comunitar de pașapoarte Bistrița-Năsăud, în perioada 07.03-08.03 2022. În acest interval au fost eliberate 190 de pașapoarte: 181 de pașapoarte electronice și 9 pașapoarte temporare.
În unele județe din România, numărul cererilor aproape că s-a dublat, iar site-ul epasapoarte.ro pentru programări online funcţiona cu mare dificultate. Unii cetățeni au relatat că au venit să-și scoată pașaportul în scopuri turistice, alții au recunoscut că pentru „orice eventualitate”, în contextul în care un război se află în plină desfășurare în țara vecină, Ucraina.

SPUNE-TI PAREREA