Câinii fără stăpân sau pur și simplu lăsați să hoinărească în voie de către proprietari sunt un pericol pentru trecători, pentru animale sălbatice, dar și pentru animalele domestice care devin prada lor când sunt înfometați. Un crescător de animale din cartierul Sigmir al municipiului Bistrița a reacționat după ce animalele lui au fost, pentru a treia oară, victimele câinilor vagabonzi.

Lucian Modovan care are un efectiv de ovine se confruntă periodic cu atacurile câinilor care umblă prin zonă, dar, de data aceasta, a pus problema pe tapet.

„Deja este mult prea mult! În această noapte, atac de câini fără stăpân. Sunt obligat de împrejurări să iau măsuri, pentru că nu este prima dată în această perioadă. La marginea orașului, către Sigmir“, a scris Lucian Moldovan pe pagina sa de facebook.

Acesta se va adresa celor de la Primăria Bistrița pentru ca patrupedele să fie capturate de angajații de la ecarisaj și duse la adăpost.
Din toamnă și până acum, Lucian a pierdut 11 animale și altele i-au fost rănite de colții câinilor. Din motive de siguranță, el își ține proprii câini legați, dar acum și-a anunțat vecinii că de la orele serii și până 06.00 dimineața va da drumul câinilor pentru a-și apăra proprietatea.

Mi s-a mai întâmplat de două ori în toamnă. Prima dată mi-au omorât trei miei, apoi vreo patru-cinci. Acum încă trei. Câinii sunt în căutare de hrană, nu îi hrănește lumea și stau în haită, câte trei-patru. Ei umblă, mișună, patrulează și atacă animalele domestice. La mine au intrat azi noapte. Ultima dată am fost afară la ora 12.00 și nu se întâmplase nimic. Următoarea tură a fost pe la ora 04.00. Deci s-a întâmplat între 12.00 și 04.00 dimineața. Până acum nu am făcut sesizări, dar acum urmează să anunț la ecarisaj. Câinii mei, fiind o zonă populată, îi țin legați. Dar acum mi-am anunțat vecinii că noaptea îmi dezleg câinii, dimineața la 06.00 îi leg. O să îmi proteje proprietatea“, a spus Lucian Moldovan.

Atacurile câinilor vagabonzi asupra animalelor domestice se întețesc în timpul sezonului rece. Dar nici în restul timpului ei nu stau „cuminți“. Fauna sălbatică este ținta lor pe perioada verii, spre exemplu. Lucian Moldovan spune că de multe ori a văzut pui de căprioară sfâșiați de câini. Căprioarele și iepurii care populează zona cad de multe ori în colții câinilor, mai ales că există multe garduri contruite de om și, uneori, animalele nu pot scăpa așa ușor prin fugă.

Azi noapte, câinii i-au făcut o pagubă de cel puțin 1500 de lei, bani care nu pot fi recuperați, pentru că despăgubirile pot fi solicitate de către crescătorii de animale doar în cazul în care există atacuri ale animalelor sălbatice. Pe lângă asta, alte oi au suferit răni în urma atacului.

„Doar în ultima perioadă am pierdut 11 animale, mi-au fost omorâte de câini dinăștia flămânzi. Nu de sătui atacă. Se vede și în fotografii că animalele sunt mâncate, nu sunt omorâte. Am încă vreo două, trei care au rămas în viață, dar sunt rănite. Cred că o să scape. Le-au sfâșiat lâna, dar cred că o să răzbească“, mai spune Lucian.

Câinii fără stăpân sunt periculoși și pentru oameni, nu doar pentru animalele domestice sau sălbatice care constituie prada lor. Problema a fost readusă pe agenda publică după ce, recent, o tânără alergătoare a fost omorâtă de câini într-un parc din București. Problema trebuie gestionată, în primul rând, prin educația stăpânilor de câini, dar și prin intervenția fermă a autorităților.

Soluția, din punctul meu de vedere, este eutanasiere câinilor fără stăpâ , câinilor agresivi sau ducerea lor la adăpost. Nu știu, nu stau eu să dau sfaturi, dar sunt prea mulți și sunt periculorși. Știu că sunt unii care militează pentru a-i ține în continuare așa. Să avem grjă de ei. Dar câinii sunt flămânzi tt tipul. Când nu găsesc de mâncare, ei vânează. Eu nu otrăvesc câini sălbatici, câini fără stăpân, nu fac așa ceva. Dar o să îmi iau măsurile de protecție și asta este. O să îmi protejes proprietatea. Sunt un adevărat pericol acești câini și noi, ca proprietari de animale, trebuie să luăm măsurile ca să ne protejăm proprietatea“, a mai subliniat Lucian.

3 COMENTARII

  1. Dooomnilor politruci de toate felurile … trebuie modificata legea protectiei cainilor si toti ONG-istii sa fie trasi la raspundere penala, contraventionala si penala, pentru toate faptele si pagubele create de acesti caini telelei de peste tot , indiferent ca-s pe domeniile publice ori private , ca azi-maine ne-or manca de vii pe toti si ONG-istii iau bani de la stat degeaba si nu fac absolut nimic , inafara de a fi ” Gica Contra ” la orice actiune de asanare publica si de preventie sociala . De asemenea, trebuie modificata legea si toti acesti caini sa poata fi iampuscati prin activitate de vanatoare, in extravilan de catre societatile care administreaza acestea iar in intravilan, cu aprobarea primarului , de catre societatile de vanatoare invecinate localitatilor unde haladuiesc liber astfel de animale , scapate de sub control si care deja constituie un ” flagel public ” .

  2. A pus pe mă-sa pe tapet împreună cu ObositorulBN la un loc cu știrea asta care nu are altă logică decât să omorâm niște animale care se înmulțesc tot din prostia ciobanilor care nu vor sa își sterilizeze câinii. BRAVO VERONICA PETRUȚ!

  3. Poate v-ați întins cam mult,d-le crescător…!In oraș,la Bistrița să vedeți cum sar tinerii cel mult omagiați și întreținuți de stat,la biciclete și masini…🙉
    Toată lumea are dreptate,dar nimeni nu are dreptate,deci fiți cumpătați și vigilenți 🦠
    Tot respectul pentru presă,dar să lăsați toți ciumegii să-și verse lataii in comentarii…cam nasol
    O să dau delete,la ziarul vostru virtual…cya

SPUNE-TI PAREREA