În 2023, gamele OLED și LCD high-end de la Sony sunt echipate cu procesorul Bravia XR, care aduce o noutate semnificativă: inteligența cognitivă.

Inteligența cognitivă este un mod sofisticat de a spune că televizorul învață și se comportă puțin mai mult ca o persoană. Nu vă faceți griji, cele cinci noi game nu sunt antropomorfe; televizorul dvs. nu va începe brusc să se comporte ca HAL 9000 și să încerce să vă angajeze într-o conversație. Mai degrabă, noile modele de TV Sony Bravia înțeleg la ce se concentrează oamenii atunci când se uită la televizor și fac ca acele porțiuni de ecran să arate cât mai bine posibil.

Mai multe fluxuri de date sunt analizate și analizate încrucișat pentru a determina ce părți ale imaginii merită această atenție specială.

Probabil că sunteți încă familiarizat cu televizoarele model Bravia pentru care Sony este renumit. Termenul TV Sony Bravia încă mai apare din când în când în unele tehnologii și caracteristici. Cel mai notabil este procesorul Bravia XR, care se regăsește în televizoarele Sony de top. Aceste modele sunt cunoscute sub numele de televizoare Bravia XR.

Gama de televizoare Sony este un amestec de modele OLED și LCD de vârf de gamă cu procesor Bravia XR și modele mai ieftine, care sunt totuși mai complete decât modelul de bază din 2020.
Sony Bravia XR Z9J Master Series
Televizorul 8K de la Sony din 2021, plin de funcții și masiv de scump, este Z9J. După cum sugerează și numele televizorului, procesorul Bravia XR echipează Z9J, așa că ar trebui să fie la fel de inteligent pe cât este de frumos. Noul procesor de la Sony este primul care folosește inteligența cognitivă pentru a îmbunătăți imaginea, dar, în primul rând, va trebui să îmbunătățească conținutul 4K la calitatea 8K pentru ca Z9J să aibă succes.

Acest TV Sony Bravia un LCD mai degrabă decât un OLED, așa că folosește o lumină de fundal full-array pentru a crea imaginea. Sony nu a încercat să reinventeze retroiluminarea în același mod în care au făcut-o LG și Samsung, dar asta nu înseamnă neapărat că televizoarele sale LCD high-end vor fi mai proaste.

Când vine vorba de sunet, Z9J este dotat cu difuzoare care se află în spatele ecranului, în timp ce unele vibrează cadrul televizorului. XR Sound este numele Sony pentru tehnologia de procesare audio și ar trebui să creeze un sunet surround cinematografic și imersiv.

Sony Bravia XR A90J OLED

Sony Bravia XR A90J este OLED-ul de top, cu procesorul Bravia XR și toate funcțiile care îl însoțesc, inclusiv sunetul XR pentru a crea o mai bună percepție a sunetului provenit din anumite părți ale ecranului, cum ar fi motorul unei mașini sau vocea unui personaj. De asemenea, ar trebui să creeze un efect de sunet surround și să îmbunătățească dialogul.

Nu există retroiluminare, în schimb toți pixelii din ecran își creează propria lumină, așa că contrastul ar trebui să fie strălucitor.

Sony Bravia XR A80J OLED

Această opțiune de TV Sony Bravia OLED mai ieftină din gama Bravia XR este aproape identică cu A90J. Totuși, nu este la fel de luminos, așa că contrastul de pe A90J ar trebui să fie ceva mai impresionant, deoarece poate împinge albul mai departe și face ca intervalul dintre cele mai întunecate și cele mai deschise părți ale imaginii să fie mai larg.

În afară de asta, nu există prea multe de ales între aceste două modele, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun pentru un cumpărător care dorește să cheltuiască ceva mai puțin pentru un OLED de înaltă calitate.

Sony Bravia XR X95J

La fel ca și modelul Z9J 8K, X95J are o lumină de fundal full-array care strălucește pe un panou cu cristale lichide, precum și toate dotările care vin cu procesorul Bravia XR.

Ecranul are o frecvență de 120 Hz, ceea ce înseamnă că poate gestiona 120 de cadre pe secundă. Acest lucru face ca mișcarea să fie lină pe conținutul compatibil. Jocurile de noroc sunt cel mai evident beneficiar al acestui lucru, deoarece Xbox seria X și PlayStation 5 au jocuri care profită din plin de un ecran de 120Hz.

Din păcate, dimensiunile încep de la 165 de cm pentru X95J, așa că va trebui să căutați în altă parte dacă doriți ceva mai mic.

 

SPUNE-TI PAREREA