Spitalul Județean de Urgență Bistrița urmează să treacă, în perioada următoare, la un alt nivel, atât în ceea ce privește statutul, cât și gradul de modernizare. Conducerea spitalului a primit mai multe vești bune, la începutul acestui an.
În data de 10 ianuarie, Ministerul Educației a dat AVIZ FAVORABIL solicitării Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, de acordare a statutului CLINIC pentru Secția Medicină internă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița. În continuare, se va solica acordarea statutului CLINIC pentru spitalul județean, care se face prin Ordin al Ministrului Sănătății.
De asemenea, un proiect important de modernizare a spitalului a fost aprobat. Astfel, spitalul din Bistrița urmează să fie extins, reabilitat energetic, digitalizat și dotat cu și mai multă aparatură medicală.
„În urma evaluării tehnice, proiectul depus de Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost APROBAT, situându-se pe locul 3 din totalul de 27 de proiecte aprobate și finanțate prin PNRR.
Acesta va avea 4 componente majore:
C1: Extindere spital cu un pavilion în regim de înălțime S+P+4E;
C2: Reabilitare energetică și modernizare pavilion existent;
C3: Digitalizare;
C4: Achiziționare aparatură medicală“, a transmis managerul spitalului, Gabriel Lazany.
Cum va arăta viitorul la spital. Un robot va pregăti tratamentul pacientului
Digitalizarea spitalului va scuti personalul de muncă și plimbări suplimentare. De asemenea, implică o comunicare a tuturor echipamentelor medicale din saloanele pacienților și totul se va înregistra pe serverele spitalului. Un robot care va funcționa la farmacia spitalului și va avea rolul de a pregăti tratamentul fiecărui pacient internat.
„Unul dintre cele mai spectaculoase lucruri pe care le-am prins în proiectul de digitalizare este digitalizarea farmaciei spitalului. Acolo avem prevăzut un robot, nu este niciunul în România, care pregătește tratamentul pentru fiecare pacient. Are loc unde se încarcă cu medicamentele, le ia, le decupează. Lucrul bun este trasabilitatea pe care o ai. La noi dacă se dau două pastile pe secție și pastilele respective nu sunt luate din varii motive, se externează sau decedează, pastilele respective nu se mai pot folosi, ele se aruncă, se duc la incinerat. În momentul în care vom avea trasabilitate, robotul respectiv trece lotul pe ele, termenul de valabilitate, astfel încât fiecare tabletă poate fi ulterior folosită, pentru că ea e sigilată și știi exact din ce lot provine și ce termen de valabilitate are”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, într-o conferință de presă organizată la începutul acestui an.
„Prin digitalizare nu ne dorim să facem un sistem de programare nou, un registru sau o pagina de Internet. Pentru noi digitalizarea e altceva. Digitalizarea nu va lăsa angajații din spital fără loc de muncă. Lucrurile trebuie să evolueze. Oamenii nu vor pleca din sistem, oamenii trebuie să vină în sistem”, a mai spus Lazany.
Farmacia Secției de Oncologie de pe Strada Ghinzii, unde a funcționat Secția TBC, dispune, în prezent, de un sistem robotizat pentru prepararea citostaticelor. Un alt sistem care este deja funcțional la Spitalul Județean de Urgență Bistrița este transportul eprubeteleor și medicamentelor, de la un etaj la altul, prin intermediul unui sistem cu vacuum care funcționează ca un lift.
Tot în proiectul de mdoernizare a spitalului sunt prevăzute grupuri sanitare în fiecare salon, fluide medicale la fiecare pat și un sistem de apelare soră medicală la fiecare pat.
Centru pediatric de sănătate mintală
Și secția de Psihiatrie a spitalului va fi modernizată și extinsă. Conform unei declarații a managerului Gabriel Lazany, secția va cuprinde și un centru de sănătate mintală pentru copii. „Am depus la CNI și un proiect de extindere și modernizare a Secției de Psihiatrie, cea de pe strada Someșului. Proiectul este prins în lista de sinteză. Probabil că vom avea norocul și va fi finanțat”, a explicat Gabriel Lazany.