Ianuarie 2023 reprezintă un record privind temperaturile pozitive, neobișnuite pentru această perioadă a anului. În Bistrița-Năsăud, natura este derutată și, în loc să ningă, pare că vine primăvara. Albert Gavrilă, cunoscut pentru drumețiile sale frecvente în diverse locuri din natură, a suprins mai multe imagini cu ghiocei, dar și alte flori care au înflorit în mijocul sezonului hibernal, în loc să aștepte primăvara. Ghioceii și brândușele sut flori de primăvară care au fost observate răsărind, în iarna aceasta, în mai multe zone din Bistrița-Năsăud și nu numai.

Fără îndoială, este cea mai caldă lună ianuarie din istorie, până la această dată, la Bistrița.
Nu neapărat prin prisma maximei absolute din primele 11 zile, +13.8°C ( care reprezintă de fapt, a treia cea mai ridicată valoare din istorie pt. luna ianuarie – prima datează din anul 2001, +15.7 in ziua a 8-a a lunii) , ci prin continuitatea înregistrării unor valori foarte ridicate pentru perioada din calendar.
Avem, astfel, in primele 11 zile ale lunii, temperaturi maxime DOAR pozitive, cu nici o zi de îngheț diurn. Apoi, avem doar 3 zile cu valori minime sub 0°C, si din astea două sunt de -0.2 şi -0.3 !
Sunt 5 zile cu valori peste 10°C ! Încă două peste 9°C !
Toate aceste valori duc la o medie incredibilă, în primele 11 zile, de +5.1°C ! Vă reamintesc că media lunii ianuarie, a perioadei 1991 – 2020 este de -2.2°C !!“, a precizat MeteoBN, într-o analiză meteorologică.

Citește și:

METEO. „Cea mai caldă lună ianuarie din istorie, până la această dată, la Bistrița“

Ghioceii și brândușele au răsărit din primele zile ale anului, în Bistrița-Năsăud. „Natura, însăşi, nu mai înțelege nimic“

SPUNE-TI PAREREA