O copilă de 13 ani de Târlișua a pus pe jar comunitatea după ce, duminică seara, a fugit de acasă. Îmbrăcată cu haine subțiri, fata a lipsit de acasă de duminică până marți după-amiază când a fost găsită de un cuplu de localnici într-o casă părăsită. Gabriela a fost căutată de echipe de voluntari, jandarmi și poliție, atât în comuna Târlișua cât și în împrejurimi.

Părerile oamenilor au fost împărțite în ceea ce o privește pe copilă. Unii au făcut glume, în mediul online, pe seama dispariției sale, alții au răspândit zvonul că ar fi plecat din localitate după ce a urcat în mașina cuiva. Alții, însă, au înțeles drama prin care trece Gabriela și nu au încetat căutările.

„Și-a pus patru cornuri, o sticlă de apă, o lanternă și o carte de citit“

Din fericire, Gabriela a fost găsită de niște oameni cu suflet mare, care puteau să stea bine-mersi acasă, pentru că era un timp ploios. Dar Liviu și soția lui au decis să ia dealurile la pas. Chiar spunea soția lui că se caută acul în carul cu fân. Uite că s-a demonstrat că acel ac poate fi găsit. Au găsit-o într-o colibă lângă o casă părăsită, în Dealul Negrilor, la Lutul Alb…

Trecuse prin apă și a stat cu mocasinii uzi 48 de ore. A dormit afară… Dumnezeu a ținut cu ea, că nu au fost zero grade în nicio noapte. Avea un tricou și o geacă roșie, o căciulă și un ghiozdănel. Și-a pus patru cornuri, o sticlă de apă, o lanternă și o carte de citit”, a explicat pe facebook Ioan Rus, unul dintre oamenii din Târlișua implicați în acțiunile de căutare, care a relatat mai multe despre situația fetei.

S-a ascuns de mama ei care voia să o facă de rușine la școală

Copila nu este la prima ei fugă de acasă. În 2019 a făcut același lucru după ce părinții ei au divorțat. Se pare că fata are o relație foarte dificilă cu mama sa, situația familiei fiind monitorizată, o perioadă, de către Direcția Generală de Protecție a Copilului Bistrița-Năsăud.
Cei de la Protecția Copilului spun că situația revenise la un echilibru și nu a mai fost nevoie de monitorizare. Dar localnicii nu sunt de aceeași părere, fiind la curent cu corecțiile fizice pe care Gabriela le primea uneori de la mama sa.

„Fetița a declarat, în fața mea, a lui Floarea și a doi polițiști, că într-adevăr, duminică nu o bătuse mama ei. Dar nici nu a crezut-o când i-a spus că o poză găsită în telefon, luată de pe internet, nu e persoana ei. Și mama ei a amenințat-o că luni dimineața, când începe școala, merge și o face de rușine în fața copiilor și a profesorilor.

Ne-a mai spus că la un moment dat, mama ei era la serviciu și a trimis-o să dea de mâncare la vacă. I-a spus să îi trimită mesaj după ce hrănește animalul. Fata a uitat să-i trimită mesaj, pentru că s-a apucat de învățat. E premiantă, aproape an de an luând premiul II sau III. Mama ei, când s-a întors de la muncă, a luat cârligul de la sobă și i-a spart arcada. Și acum mai are semnul”, a mai povestit Ioan Rus.

Gabriela nu vrea să se mai întoarcă în familie

În acest moment, Gabriela se află în custodia DGASPC, fiind preluată, în regim de urgență, de către Serviciul Asistenţă în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic şi Exploatare a Copilului.

Flaviu Bercea, șef serviciu în cadrul DGASPC, a declarat, pentru Observator BN, că Gabriela a ajuns la centru speriată și tristă, dar cooperantă. Ea a avut o discuție cu un psiholog și va fi inclusă într-un program de consiliere. De asemenea, și familia fetei urmează să fie, din nou, evaluată. Deocamdată, copila și-a exprimat refuzul de a se mai întoarce în familie, fiind de acord să rămână într-o casă de tip familial sau să fie plasată la o familie. Problema ei urmează să fie gestionată, în zilele următoare, de către DGASPC.

 

SPUNE-TI PAREREA