Cu puțin timp înainte de reînceperea școlii, după vacanța de iarnă, autoritățile din România au intitulat situația actuală drept „stare de alertă epidemică“, în contextul creșterii îngrijorătoare a cazurilor de gripă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat într-o conferință de presă că nu se declară, încă, existența unei epidemii de gripă în România, întrucât acest lucru ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.

Întrebat, în conferinţa de presă, dacă România se află în stare de alertă epidemiologică, Rafila a răspuns: „Da, aşa o să o intitulăm, pentru că aşa este formulată. Instrucţiunea se va referi la o stare de alertă epidemică”.

Școala va începe în condiții normale, dar autoritățile sanitare au pregătit un set de recomandări la nivel național, pentru a preveni răspândirea gripei. Sunt vizate, în primul rând, școlile și grădinițele, unde riscul de infectare este foarte ridicat, odată cu reînceperea școlii.

Citește și:

Val îngrijorător de infecții respiratorii în rândul copiilor, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Secția de pediatrie este plină, medicii sunt îngrijorați de începerea școlii

 

Printre acestea se numără realizarea unui triaj epidemiologic zilnic, acolo unde este posibil, dar și folosirea măștilor sanitare.

De asemenea, oficialii din Sănătate vor recomanda izolarea voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, încurajarea vaccinării antigripale a personalului din școli, asigurarea materialelor pentru dezinfecția mâinilor și suprafețelor, aerisirea încăperilor, etc.

S-a schimbat programul de vizită la Spitalul Județean de Urgență Bistrița

Ca urmare a instituirii stării de alertă epidemiologică la nivel național, vă comunicăm noul program de vizitare a pacienților la Spitalul Județean de Urgență Bistrița:
MARȚI și JOI – în intervalul orar 14:00 – 17:00
SÂMBĂTA, DUMINICĂ și SĂRBĂTORI LEGALE – în intervalul orar 12:00 – 17:00
În secțiile Pediatrie, Boli Infecțioase și Pneumologie, vizitarea pacienților este permisă în cazurile problematice, cu acordul medicului curant și medicului șef de secție.
Este obligatorie purtarea, de către aparținători / vizitatori a echipamentului de protecție: mască, halat, botoși.

Iată care sunt instrucțiunile Ministrului Sănătății cu privire la instituirea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă:

SPUNE-TI PAREREA