Un obicei neobișnuit pentru zona Ardealului are loc, în fiecare an, de Bobotează, în Susenii Bârgăului. Conform unui reportaj publicat de Press One în 2016, se spune că tradiția a început în Susenii Bârgăului în 1926, când aici a venit Nicolae Cristea, un preot originar din Țara Lăpușului.
Ritualul a avut loc și azi, de Bobotează, când cinci tineri s-au încumetat în apele învolburate ale Bistriței pentru a recupera crucea sfințită aruncată de preot. Cel care a adus crucea la mal este Paul Niculiță Crăcană, campion la caiac-canoe. După ce a recuperat-o din apă, băiatul a sărutat crucea și a adus-o la mal.
„Noi nu sărim pentru ca să prindem crucea. Sărim pentru că e ca un botez. Se zice că ai noroc tot anul și sănătate și bucurii. Niciodată nu m-am îmbolnăvit după ce am sărit“, a declarat tânărul pentru ObservatorBN.
Aruncarea crucii în apa de Bobotează este un obicei care se păstreaza în mai multe zone ale țării.
După încheierea slujbei religioase, oamenii pornesc, în procesiune, cu preotul în frunte, spre o apă curgătoare pentru a îndeplini acest ritual.
Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătorită pe 6 ianuarie, reprezintă ziua în care natura întreagă se sfinţeşte. Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face. În vechime, acesta se bucura de respectul întregii comunităţi, iar domnitorii îl recompensau cu diferite daruri.
În vechime, în București, la acest ritual participau familia regală, oficiali ai statului, patriarhul împreuna cu un sobor de slujitori ai sfintelor altare și credincioșii. Din documente reiese că ceremonia începea de la Biserica Zlatari de pe Calea Victoriei din Capitală și se sfârșea la podul din Piața Senatului (astazi Piata Natiunile Unite). Aici avea loc ritualul aruncării sfintei cruci in Dambovita, râul ce traversează Bucureștiul. Din anul 1948 acest ceremonial public a fost interzis.