Credit foto: Laurențiu Grec

Am intrat în săptămâna Crăciunului și întrebarea tuturor este dacă vom avea zăpadă de Sărbători. Meteorologul Mihai O. Bălan a făcut o analiză a condițiilor meteo care ne vor afecta în următoarea perioadă. Din păcate, răspunsul lui este direct și fără menajamanete: nu, nu vom avea zăpadă de Crăciun. Dar iată prognoza lui detaliată pentru a vedea ce ne așteaptă din punctul de vedere al vremii.

Pentru că întrebarea permanentă a acestor zile, dpdv. meteorologic este „avem zăpadă de Crăciun?”, am ales să fac o scurtă analiză şi să răspund acesteia, cumva cu părere de rău pentru veştile care nu sunt cele aşteptate.
Din păcate, încă de la început, trebuie să ştiți că răspunsul este : „nu”..
Şi nu pentru că, din păcate la noi, luna aceasta decembrie, la felul cum arată în ultimii ani, nu mai este de iarnă. Şi datele meteorologice exact asta ne arată..
La modul general, clima județului este oricum mai caldă, cu un plus în ultimii 10 ani, aproape constant de peste 2°C, la nivel de medii anuale. Dar nu asta relevă neapărat lipsa zăpezilor din decembrie, de la noi, ci valorile care se înregistrează, de regulă pe tot parcursul iernii. Pentru că iernile, în județul BN, au ajuns mult mai calde față de acum 15 ani, de exemplu.
Revenind la decembrie, de când stația ONG „Meteo.BN” este online, am înregistrat, în 2020, un decembrie cu 4.6°C peste media 1981 – 2010 iar în 2021, cu 2.8°C peste aceeaşi medie. Anul acesta, până la data de astăzi, avem, deja, 4.4°C în plus față de media emisă. Nu e de mirare, astfel, că zăpezile lipsesc. Pur şi simplu, atmosfera în care trăim este prea caldă pentru a mai susține precipitațiile solide, care şi dacă apar, sunt trecătoare. Legat de precipitații, interesant este că, decembrie aduce, în situația aceasta mai caldă, precipitații excedentare, care din păcate, înseamnă probleme ( a se vedea zilele trecute, inundațiile din Coşbuc ).
Anul acesta, iarna lipseşte, din nou, de Crăciun, pentru că circulația generală, pentru teritoriul țării noastre, una atlantică, va imprima un regim de presiune ridicată, cu transportul unor mase calde de aer, în principal dinspre sud-vestul continentului. Mai mult, nu sunt excluse, în zilele de sărbătoare, nici ploile, pe periferia unor sisteme mai complexe care evoluează spre nordul continentului.
Aşa că, din păcate, previziunile pentru viitor sunt sumbre.. Încălzirea climatică înseamnă, la noi, nu doar o încălzire ci şi o dereglare în ciclicitatea anotimpurilor, o modificare a parametrilor definitorii, o migrare a fenomenelor, pentru că, veți vedea în postări ulterioare, o iarnă mai caldă, în județul BN, aduce după sine, o primăvară mai rece. Analiza continuă şi sub egida asociației nou-înființate, vom desluşi tainele comportamentului vremii, la noi în județ, transmițându-vă vouă, celor de acasă, datele necesare înțelegerii cât mai bine a acestui comportament, astfel să aveți o idee cât mai clară despre ce, unde, când şi cum, legat de vreme, la noi în județ“, a transmis MeteoBN.

SPUNE-TI PAREREA