Ploi însemnate cantitativ se anunță, în prima fază, în Bistrița-Năsăud, după care urmează răcirea vremii, ninsori și viscol.
„Următoarele două zile aduc schimbări tranşante în aspectul vremii de la noi!
1. Începând din noaptea de sâmbătā spre duminică, o nouă arie de precipitații va cuprinde județul nostru.
Pe fondul temperaturilor foarte ridicate care se vor înregistra, vor fi mai ales ploi, inclusiv în zonele montane. Acestea vor deveni însemnate cantitativ şi până duminică după-masă se vor acumula cantități în general de peste 25 l/mp, urmând ca în zonele montane şi submontane cu expunere vestică, acestea să atingă sau chiar să depăşească 45/50 l/mp. Stratul de zăpadă existent la altitudine va ceda rapid, astfel, riscul de scurgeri torențiale cu efect de inundații locale va creşte!
Pe parcursul zilei de sâmbătă si în prima parte a zilei de duminică, temperaturile vor fi foarte ridicate pentru această perioadă din an, cu valori în general de peste 6/7°C, până spre 12/13°C în zonele de podiş.
2. În orele după-amiezei de duminică, pe fondul reorientării circulații aferente județului nostru din sector vest-nord-vestic, dinspre centrul continentului, o masă de aer polară cantonată acolo, va fi advectată către teritoriul acestuia.
Astfel, pe parcursul serii si in noaptea care va urma, temperaturile vor coborî abrupt, astfel, de la valori în jur de 10°C, până spre miezul nopții, acestea vor deveni preponderent negative. Trecerea va fi una însoțită de vânt intens iar ploile, treptat dinspre vestul județului se vor transforma în lapoviță şi ninsoare înclusiv în zonele joase de relief“, a detaliat MeteoBN.
Ninsorile vor cuprinde tot județul, dar strattul de zăpadă va fi unul firav în zonele mai joase.
„În aceste condiții, pe parcursul nopții de duminică spre luni va ninge în tot județul, trecător moderat în zonele joase şi trecător abundent în zonele submontane şi montane de peste 700 m. alt. Se va depune un strat firav de zăpadă în zonele joase dar acesta poate fi consistent la munte, cu peste 15/20 cm la peste 1000 m. alt. Tot la altitudine va fi viscol, cu viteze la rafală de peste 60/70 km/h.
Revin mâine cu evoluția evenimentelor“, a mai transmis MeteoBN.
Atenționare hidrologică pe râul Someș
În intervalul 10 decembrie, ora 06:00 – 12 decembrie, ora 12:00, spațiul hidrografic Someș-Tisa intră sub incidența codului galben hidrologic, pe râurile din bazinele hidrografice:
▫️ Vișeu, Iza, Lăpuș – bazinele superioare şi pe afluenții din bazinele mijlocii şi inferioare (judeţul Maramureș);
▫️ Tur (judeţul Satu Mare);
▫️ Someșul Mare – bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţul Bistrița-Năsăud);
▫️ Someșul Mic – bazinul amonte de acumularea Gilău (judeţul Cluj);
▫️ Someș – pe afluenții mici aferenți sectorului din aval de stația hidrometrică Dej (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare);
▫️Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare).
FENOMENELE VIZATE:
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Maramureș şi Satu Mare.
Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează permanent evoluția situației hidrometeorologice în arealul administrat.