Austria a spus, oficial, NU aderării României la spațiul Schengen. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. El a făcut declarațiile la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana. Declarația vine la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne Gerhart Karner.

Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer. Ministrul Bode a încercat să-l convingă pe omologul autriac de faptul că nu există un coridor de imigrație prin România, dar Karner a rămas pe poziții. Președintele Klaus Iohannis a declarat, tot marți, la Tirana, că România va negocia până în ultima clipă.

Parlamentarii bistrițenii au reacționat astăzi la atitudinea Austriei cu mesaje prin care și-au exprimat indignarea.

Bogdan Ivan Gruia (PSD): „Trece lebedele-n zare, când te uiți ele dispare“

Domnule cancelar, v-am plătit lebedele cu lemn, cu bănci, cu petrol! N-aveți educația să mulțumiți!
Pare tot mai evident că Austria vrea să dezbine UE. România nu mai cerșește atenție. Am dovedit că suntem responsabili și Austria ne oferă minciuni îmbrăcate în vorbe goale. „Nici peste trei luni, nici peste șase luni”, au spus oficialii austrieci. Este echivalentul cu niciodată.
În anii ’90 au dispărut niste lebede din Viena. Vinovați au fost găsiți românii. Acum dispar din România pădurile, petrolul, active bancare. Cine o fi vinovat? Nicidecum Austria.
Știe Austria câte lebede s-au plătit din pădurile noastre? Să va dăm și gazele din Marea Neagră? Să va dăm gratis țara, viitorul copiilor?
Sau să vă dăm un mesaj simplu:
Crescute Redevențele exponențial pe petrol. De la sute de milioane profit la o companie furnizoare de combustibili pe an, (de 5 ori mai mare profitul anul ăsta decât anul trecut), să ajungă și ceva statului român.
Analiza pe activele si pasivele bancilor cu capital austriac ce sunt numai pe pierderi în ultimii ani. Săracii de ei, cât voluntariat fac pentru români.
Există o vorbă în România: „Trece lebedele-n zare, când te uiți ele dispare”.
Așa a dispărut și bunul tău simț, stimată Austria!

Daniel Suciu (PSD): „Imigrația e o poveste de fentă pentru proști“.

Keine Anschluss Romania!
Fiind ardelean, invățam despre mitul bunului împărat de la Viena, ca o expresie a milei revărsate de imperiali asupra românilor calici din Transilvania. S-au dus vremurile în care chiar și Avram Iancu a luat țeapă de la bunul împărat și le-am prins iar noi, când suntem păcăliți și umiliți. Ne sunt bune conturile la băncile împăratului, ne sunt bune mașinile ce alimentează benzinăriile lor, ne sunt bune pădurile, ne sunt buni turiștii ce le mănâncă șnițelul vienez dar nu suntem buni să fim egalii lor. Oare până la urmă ce mai vor de la noi, că poveștile cu imigrația e o poveste de fentă pentru proști. Noi tot vom ajunge in Schengen, dar umilința asta nu trebuie uitată, nici întors obrazul. Răule împărat, mai devreme sau târziu, ca-n istorie, roata se va învârti!
PS-când a murit, Avram Iancu avea asupra sa o scrisoare nicicând trimsă curții de la Viena. Din orgoliu, modestie sau dezamăgire. Să nu repetăm această lecție a istoriei, tăcând!

Diana Morar (PNL): „Austria a acționat cu dublu standard, discreționar“

Austria a actionat cu dublu standard, discreționar și lipsit de orice argument. A creat o falie in interiorul UE cu efecte pe termen lung.
Politicienii români sa înceteze cu populismul ieftin si sa se pună la treaba. Sa facă ce trebuie făcut. In primul rând trebuie de îndată sesizată CJUE. România îndeplineste toate condițiile pentru aderare, iar astăzi a fost grav prejudiciata.
Românii nu mai pot sta cu capul plecat!

Robert Sighiartău (PNL): „Este o umilință a Austriei la adresa României și românilor, o nedreptate strigătoare la cer“.

Este și un vot contra intereselor de securitate euroatlantice. Austria a frânt solidaritatea europeană într-un moment critic pentru UE, în care greul este dus de țările aflate pe granița de Est a UE și NATO.

În dosarul Schengen, România și-a îndeplinit toate obligațiile.
Regulile din tratate trebuie respectate însă și de Austria.

Se închide o etapă.

România nu mai trebuie să accepte de la nimeni noi lecții pentru reexaminare.

Dimpotrivă, România trebuie sa fie mult mai vocală în apărarea intereselor naționale și a drepturilor cetățenilor români, oriunde s-ar afla ei. 🇹🇩

SPUNE-TI PAREREA