Coloana vertebrală este formată din vertebre și discuri intervertebrale. Discurile au scopul de a susține coloana în timpul mișcărilor și de a amortiza șocurile. Pe măsură ce îmbătrânim, discurile încep să se degradeze și nu mai amortizează atât de bine vertebrele. Fără amortizarea discurilor, rădăcinile nervoase sau măduva spinării încep să fie ciupite sau presate. Această afecțiune se numește degenerare prin îmbătrânire sau degenerarea discului.
Care sunt simptomele unei coloane vertebrale îmbătrânite?

Presiunea asupra rădăcinilor nervoase sau măduvei spinării cauzează dureri de spate. Acesta ar fi principalul simptom al unei coloane vertebrale îmbătrânite. Alte simptome pot varia în funcție de nervii sub presiune. Spre exemplu, în cazurile serioase de stenoză spinală, se pot simți furnicături și amorțeli la nivelul coloanei vertebrale, gâtului și a membrelor inferioare și superioare. De asemenea, lipsa mobilității este un simptom care afectează foarte multe persoane.

Există tratament pentru coloana vertebrală îmbătrânită?

Din fericire există tratamente pentru o coloană vertebrală îmbătrânită, dar și numeroase metode de a preveni degenerarea prematură a acesteia. Iată, în continuare, care sunt acestea:

  • îngrijirea non-chirurgicală: poate include analgezice fără prescripție medicală, schimbarea stilului de viață și odihnă. Medicamentele se recomandă de către medicul specialist la nevoie.
  • infiltrații sub ghidaj CT: implică administrarea medicamentelor direct pe discul herniat.
  • intervenția chirurgicală: se recomandă doar în cazurile grave, atunci când tratamentele descrise anterior nu dau rezultate.

Cum poți preveni îmbătrânirea prematură a coloanei vertebrale?

Nu există modalități prin care să putem stopa permanent îmbătrânirea organismului, însă putem preveni apariția prematură a problemelor cauzate de vârstă. Fie că e vorba de o hernie de disc, spondilolisteză degenerativă sau stenoză pentru a-ți păstra starea de sănătate bună și pentru a te bucura de mobilitate și de o viață fără dureri, este important să te asiguri că duci o viață sănătoasă, păstrezi o postură corectă și faci mișcare regulat.
În plus, și controalele periodice la medici specialiști sunt esențiale pe termen lung, întrucât astfel se vor putea depista mult mai repede apariția eventualelor probleme, iar tratarea acestora va fi mult mai facilă.

SPUNE-TI PAREREA