Se apropie ziua de 1 Decembrie și, ca în fiecare an, va fi plin de cuvinte mari în mesaje și discursuri. Din păcate, faptele nu sunt la fel de mărețe. O arată cei de la Petrus Italus Trust care s-au confruntat, zilele acestea, cu o problemă gravă în încercarea de a salva Biserica Evanghelică din Vermeș, una dintre multe clădiri de patrimoniu lăsate de izbeliște în România.

E plin de discursuri despre istorie și trecut și mândrie națională zilele astea. Sesiuni extraordinare în Parlament. Fanfare și defilări. Tăieri de panglica la monumente nou nouțe. Între timp, pe langa noi se prăbușesc monumente de 800 de ani vechime. Când cade un acoperiș de la o nava imensa, ca cea de la Vermes, nave cu dimensiuni de catedrala, aproape, sunetul are vibratia sinistra a pământului care cade peste sicriu, doar cu volumul mărit de câteva ori. Cam sarcastice cu atmosfera aniversara prăbușirile acestea, nu?
Poate au dreptate cei care spun ca atâta putem, ca asta de fapt ne exprima în faza noastră de evoluție. Monumentele vechi? O idee frumoasa, sigur, dar în realitatea noastră trăită ele sunt așa, ca un fundal ce isi așteaptă ruinarea și apoi topirea în lutul din care au venit. Când mai apare câte o ruina, pe unii ne cuprinde un sentiment de rușine, pasiva însă. Pe alții nu ii cuprinde nici un sentiment.
Sau poate ca o alta lume e posibila. În care după decenii de neglijare și degradare a ceea ce ne-au lăsat mult invocații străbuni, poate decidem ca suntem în punctul 0 sub care nu mai cădem, doar ne ridicam?
Poate ca la noi în Bistrița-Nasaud începem cu Vermesul. Unde deja, cu 1000 de mici donații am pus în siguranță partea cea mai valoroasa din biserica în toamna asta. O parte din acoperișul navei s-a dus acum doua săptămâni și, dacă lăsăm ploaia sa lucreze, ea va spală fresce seculare și poate va trage în ruina ce a mai rămas din nava mare. Așa cum vedeți în fotografiile de mai jos, alții au avut acest moment 0 și rezultatele au fost spectaculoase.
Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean va demara o campanie publica de salvare a restului bisericii din Vermes care va încerca sa spune clar, ardelenește, actualului curs al evenimentelor: No, pan’ aci!“, au transmis reprezentanți Petrus Italus Trust.

SPUNE-TI PAREREA