Un porc de dimensiuni impresionante este mândria unei familii de gospodari din Chiraleș, care se pregătesc pentru sacrificarea tradițională a porcului, înainte de Crăciun, după datina din popor. Porcul a fost crescut în gospodărie timp de doi ani și Floarea Borlea, proprietara acestuia, spune că dimensiunea acestuia este un record. Femeia a chemat și veterinarul din sat care l-a evaluat cam la 500 de kg, dar ea s-a rezumat la a aprecia că porcul are peste 400 de kilograme.
„Anul trecut am sacrificat un porc de 380 de kilograme. L-am cântărit. Tehnicianul veterinar a fost ieri și a zis că acesta are 500 de kilograme. Eu cred că are vreo 400, dar nu are cine să îl cântărească exact. Pe 10 decembrie îl sacrificăm“, a spus Floarea Borlea.
Sacrificatul porcului este o ocazie specială petru Floarea și soțul ei care își așteaptă copiii și nepoți acasă, în jurul mesei, în ziua cea mare. Din păcate, unul dintre cei patru băieți ai săi care este șofer de TIR în Spania, nu va putea fi prezent, dar, cu siguranță, carnea și preparatele din porc vor fi păstrate cu grijă și pentru el. Tăiatul porcului este o încântare și pentru cei cinci nepoți pe care îi are femeia din Chiraleș.

„Povestea porcului din Chiraleș“ nu este singura, de acest fel, din România. Titlul pentru cel mai mare porc de Crăciun a mers , în 2016, către un porc dintr-o comună din Mehedinți, care a ajuns la 600 de kilograme și peste 2 m lungime. Proprietarul acestuia era un agronom în vârstă de 72 de ani. În iarna anului 2015, un porc de 500 de kilograme a fost sacrificat de o familie din județul Alba: un exemplar din rasa bazna de care s-au mirat toți oamenii din sat.
Producătorii cred că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora între 30% și 100% până de sărbătorile de Crăciun. În schimb, reprezentanții ministerului Agriculturii și ai supermarketurilor cred că majorările vor fi mai mici.
Prețul cărnii de porc s-ar putea majora din cauza scumpirii energiei, a furajelor, a Pestei Porcine Africane (PPA), dar mai ales pentru că se anunță o criză europeană în domeniu, iar România importă între 75% și 85% din consumul intern. Asta în condițiile în care acest tip de carne este printre preferatele românilor, mai ales în perioada de iarnă.