Vremea va începe să își schimbe aspectul în următoarele zile, semn că iarna este aproape și vine cu temperaturi scăzute, precipitații și primele ninsori în zonele de munte.

Regimul anticiclonal cu care ne-am obisnuit în ultima perioadă îşi trăieşte astăzi, ultima zi de influență peste teritoriul țării noastre !
În următoarele zile, configurația sinoptică la nivel central şi est-european va cunoaşte o schimbare tranşantă, regimul presiunii atmosferice fiind în scădere. În schimb, în nordul continentului, presiunea este în creştere, pe fondul consolidării anticiclonului scandinav. În acelaşi timp, un nucleu ciclonic destul de adânc se va individualiza la nord-est de țara noastră, traseul acestuia oscilând în zona Ucrainei şi a vestului extrem al Federației Ruse.
Dinspre vest, o depresiune atlantică va avansa spre centrul continentului iar în bazinul mediteranean alte nuclee ciclonice sunt în plină dezvoltare.
În aceste condiții, aspectul vremii de la noi se va modifica.
Cerul va deveni, treptat, mai mult noros şi în următoarele 7 zile, pasaje frontale succesive vor aborda inclusiv teritoriul județului nostru. Aşteptăm precipitații temporare, care, odată cu avansul unei mase de aer rece dinspre NE-ul continentului vor fi sub formă de ninsoare, începând de joi, în zonele montane, limita altitudinală a acestora, putând coborî la sfârşitul săptămânii spre zonele submontane, spre sau sub 800 m. alt. În acest caz, soluțiile modelelor de prognoză sunt, încă, în discuție, în condițiile în care masa de aer rece amintită va fi barată de catena carpatică iar pătrunderea rece în cazul Transilvaniei este incertă. În cazul în care aerul rece reuşeşte pătrunderea spre vest, precipitații mixte vor fi posibile şi în zonele mai joase de relief dar legat de acest aspect voi reveni.
Regimul termic se va pondera, în acest sens, temperaturile vor reveni la normal, cu o scădere accentuată în zonele înalte, unde zilele acestea am avut valori de primăvară, determinate de fenomenul de inversiune termică. Tendința principală este, astfel, de răcire, cu maxime care nu vor mai depăşi, la nivel de județ 6/7°C. În acelaşi timp, nopțile vor aduce valori negative peste tot, in condiții de cer deschis dar mai ridicate față de zilele trecute în condiții de nebulozitate.
De remarcat că, la peste 1200 m. alt. , valorile vor deveni negative, la sfârşit de săptămână si în timpul zilei iar aici se va depune strat de zăpadă“, a detaliat ONG Meteo BN.

SPUNE-TI PAREREA