Moment istoric astăzi când, potrivit estimării oficiale a Națiunilor Unite, populaţia mondială a depășit 8 miliarde de locuitori. Acest prag este văzut ca „o piatră de hotar importantă în dezvoltarea umană” şi o reamintire, în plină conferinţă privind schimbările climatice COP27, a „responsabilităţii noastre comune de a avea grijă de planeta noastră”.
- Omenirea a atins această bornă istorică la numai 11 ani după ce a depășit pragul de 7 miliarde.
- De la apariția speciei noastre, Homo sapiens, a durat 300.000 de ani până când numărul locuitorilor planetei a ajuns la un miliard, ceea ce s-a întâmplat în jurul anului 1804. De acum înainte, creșterea ar putea începe să încetinească.
- Ar putea dura 15 ani până când vom fi 9 miliarde de oameni pe Pământ, iar 10 miliarde – abia în 2080, arată calculele.
- În momentul de față, jumătate din populația lumii trăiește în doar 7 țări: China, India, SUA, Indonezia, Pakistan, Nigeria și Brazilia. Și în curând, populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei.
- Pragul de 8 miliarde este depăşit în plină desfăşurare a conferinţei mondiale asupra climei, COP27, de la Sharm el-Sheikh (Egipt), care subliniază încă o dată dificultatea ţărilor bogate, cele mai responsabile de încălzirea planetei, şi a ţărilor sărace, care cer ajutor pentru a-i face faţă, să se înţeleagă asupra unei reduceri mai ambiţioase a emisiilor de gaze cu efect de seră provenind din activităţile umane.
- „Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportament decât de numărul nostru”, rezumă pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think-tank-ul Wilson Center.
- Tocmai în ţările care concentrează o puternică sărăcie creşterea demografică ridică provocări majore.
- India, o ţară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată din lume în 2023 depăşind China, ar trebui să cunoască o explozie a populaţiei sale urbane în următoarele decenii, cu megapolisuri deja suprapopulate şi lipsă de infrastructură esenţială.
- În Bombay, aproximativ 40% din populaţie trăieşte în mahalale, zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din cocioabe improvizate, dintre care majoritatea nu dispun de apă curentă, electricitate şi canalizare.
- Cifrele globale maschează o imensă diversitate demografică.
- Mai mult de jumătate din creşterea populaţiei până în 2050 va veni din doar 8 ţări potrivit ONU: Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine şi Tanzania.
- Până la sfârşitul secolului, cele mai populate trei oraşe din lume vor fi africane: Lagos în Nigeria, Kinshasa în RD Congo şi Dar Es Salaam în Tanzania.