Fenomenul consumului de droguri în Bistrița-Năsăud, care a luat amploare în ultimii ani, stârnește tot mai multă îngrijorare, mai ales când vine vorba de tineri și chiar minori, pentru care efectul substanțelor psihoactive poate fi devastator și chiar ireversibil.
Problemele, lacunele și implicațiile acestui fenomen sunt multe și singura dezbatere care scos la iveală câteva dintre el a avut loc recent la Bistrița, în data de 3 noiembrie, și a generat discuţii între politicieni, reprezentanţi ai instituţiilor statului, elevi şi cadre didactice.
La dezbatere au luat parte și reprezentanţii CPECA (Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog) Bistriţa-Năsăud, Maria Borcani şi Ovidiu Miclăuş.
Acest centru derulează, în prezent, mai multe proiecte care se adresează tinerilor, în general, în instituțiile de învățământ, cu scopul de a-i face conștienți de riscurile traficului și consumului de droguri. În cuda eforturilor, impactul lor este redus și informația nu pare să ajungă destul de mult la publicul țintă.
O întrebare dificilă le-a fost adresată celor de la CPECA de către tânărul Denis Măluțan, elev la Colegiul Național „Liviu Rebreanu“ din Bistrița. Acesta a întrebat cum este cuantificată eficiența acestei instituții și cum pot să se adreseze tinerii acestui centru.
„Câte persoane vin acolo anual? Cum îi anunțați, pentru că, sincer, nu am auzit de centrul ăsta… doar la conferința organizată de colegii mei de la Interact și nu știu câți elevi știu despre asta, nu știu câți tineri participă. Cum îi ajutați, de fapt?“, a întrebat Denis Măluțan.
„Așa cum a spus colega mea, avem proiectele și programele care sunt în derulare. În momentul în care începe implementarea proiectelor, ele au un target. Target-ul este numărul de beneficiarilor direcți și indirecți, numărul de persoane la care proiectul ajunge. Se implementează în unitățile de învățământ, fie prin resursă proprie intituțională, fie prin resursă extinsă, adică cu ajutorul profesorilor care au fost formați și care implementează proiectele agenției. Ceea ce vrei tu să întrebi este cred, cam care ar fi eficacitatea lor?
Avem proiecte care sunt în derulare chiar și în acest moment, dar creșterea numărului de consumatori nu poate fi pusă pe seama ineficacității proiectelor. Pentru că în momentul în care discutăm despre consumul de droguri, avem mai mulți factori: factorii sociali și factorii individuali. La capitolul social, luăm societatea, per ansamblu, legislația, modul în care ne raportăm noi la droguri. Dacă acum 20 de ani se punea problema asta, garantez că nu era nimeni în sală. Nu se discuta acum 20 de ani despre droguri în Bistrița. Astăzi este o problemă socială pe care ne-o adresăm. Suntem aici să discutăm, să găsim soluții“, i-a răspuns Ovidiu Miclăuș.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistriţa-Năsăud are sediul pe strada Gheorghe Șincai nr. 22 din Bistrița și are și o pagină de facebook unde numără aproximativ 924 de urmăritori. Site-ul web duce la o pagină care nu este activă.
Din activitatea pe facebook, reiese că CPECA derulează diverse activități în școli, licee, la diverse evenimente în aer liber, dar și în instituții religioase.
Te duci și gata,cei așa de greu,ai luat substanțe le spui…!