Un incendiu puternic a avut loc în această după-amiază în localitatea Cepari din Bistrița-Năsăud. Focul a pornit dintr-o cameră, apoi s-a extins la acoperiș.

Conform ISU BN, pompierii militari năsăudeni cu trei autospeciale de stingere și un echipaj de prim ajutor SMURD, cu sprijinul unui echipaj de pompieri militari de la Detașamentul de Pompieri Bistrița, precum și a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență au acționat timp de aproximativ două ore pentru lichidarea incendiului, limitarea pagubelor materiale și împiedicarea extinderii acestuia la imobile învecinate.

Proprietara, o femeie în vârsta de 83 de ani a suferit un atac de panică, dar după ce a primit asistență medicală de la paramedici, a fost stabilizată și nu s-a impus transportul acesteia la spital.

Au fost protejate vecinătățile, precum și partea de jos a imobilului, regim de înălțime parter plus etaj. Acoperișul casei a fost găsit cuprins de incendiu în formă generalizată, pe o suprafață de cca. 200 mp, iar la etaj a ars o cameră în totalitate, și au fost degradate cu fum alte două încăperi.

După înlăturarea elementelor negative ale incendiului, a fost stabilită o cauză probabilă a evenimentului: Incendiul a fost provocat, cel mai probabil, din cauza utilizării necorespunzătoare a unei sobe fără acumulare de căldură, din tablă, neprotejată față de materiale care se pot aprinde ușor (combustibile)“, a transmis ISU BN.

Pompieri au recomandat precauție maximă, având în vedere că ne aflăm în perioada anului în care mijloacele de încălzire sunt din ce în ce mai utilizate. Pentru a evita producerea unor tragedii, respectiv pierderi materiale însemnate, pompierii militari bistrițeni reamintesc:

a) sobele de metal nu trebuie să fie instalate la o distanţă mai mică de 1 m faţă de pereţii din lemn sau din alte materiale ce se pot aprinde uşor. Când pereţii de scândură sunt izolaţi, distanţa poate fi de 70 cm. Izolarea se face prin căptuşirea peretelui cu cărămizi aşezate pe o suprafaţă care să depăşească cu 50 cm dimensiunile sobei, vertical şi orizontal;
b) este interzis ca sobele de metal să fie aşezate direct pe duşumeaua de scânduri. Dacă înălţimea picioarelor sobelor depăşeşte 25 cm, ele vor fi aşezate pe un postament de cărămidă cu o grosime de 7 cm. Dacă picioarele sobelor au înălţimea sub 25 cm, postamentul va avea grosimea de 25 cm. Postamentul trebuie să depăşească perimetrul sobei cu 25 cm, iar în faţa uşii cu 50 cm;
c) nu este permis să se folosească sobe cu uşitele de alimentare cu combustibil defecte;

SPUNE-TI PAREREA