Am fost la o degustare de vinuri de la Crama „Valea Ascunsă“, una dintre cramele care fac parte din domeniile faimoasei podgorii Lechința, Bistrița-Năsăud, și mi-am dat seama că, în tot acest timp, am băut vinul în mod greșit. Cu pahare imaculate în față, alături de un platou cu brânzeturi, nuci, alune, fructe proaspete și confiate, Sonia, masterandă în oenologie, ne-a explicat cum fiecare vin, abordat cum trebuie, se deschide în fața noastră, ne spune povestea lui, se dezvăluie într-o complexitate de arome și note suprinzătoare care ne cuprind simțurile.

Note fructate, vegetale sau florale, note discrete și surprinzătoare care ne duc, brusc, cu gândul la ceva anume, toate depind de experiența noastră în a savura lumea și amintirile pe care le avem, ne-a spus Sonia. O pajiște însorită, plină de flori, un pom încărcat cu fructe coapte din livada bunicilor, o vară toridă îngreunată de arome plăcute…

„Valea Ascunsă“ din Teaca, o cramă tânără, la început de drum

„Valea Ascunsă“ din Teaca este o cramă de familie tânără, aflată la început de drum. Povestea ei a început în 2016 și prima producție a fost cea a anului 2017. În portofoliul cramei se află, în mare parte, vinuri albe.

Datorită faptului că ne aflăm în Bistrița, mai bine spues în Podgoria Lechința, sunt predominante vinurile albe. Zona este cunoscută încă din perioada Evului Mediu pentru vinurile albe seci, de foarte bună calitate, care ajungeau mai departe la curtea împăraților, sau, mai târziu, ajugeau în export, în partea de vest. Cum ziceam, în portofoliul nostru sunt, în mare parte vinuri albe, souri autohtone sau soiuri internaționale. În seara aceasta am ales să prezint trei soiuri albe, internaționale și un soi autohnton roșu: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Fetească Neagră. Fiecare sticlă, fiecare soi spune o ală poveste. Fiecare are ceva de agăugat, de spus, de descoperit“, a spus Sonia Oltean.

Soiurile au fost prezentate în cadrul evenimentului ARTA’N VIN, care face parte din seria evenimentelor marca Produs în Bistrița-Năsăud ce pun în scenă, împreună, produse/producători, artizani, meșteșugari și artiști locali. Elena Bărbos, președintele asociației Produs în Bistrița-Năsăud a explicat că aceste evenimente își propun să aducă împreună producători, meșteșugari, artizani și artiști din Bistrița-Năsăud. Vinurile au fost servite alături de brânzeturi produse la nivel local, în diverse zone din județ.

Vinul băut pe îndelete, o experiență senzorială seducătoare

Vinul băut pe îndelete este o artă care ne dezvăluie lucruri ascunse, dacă avem răbdare să le simțim și să le descoperim. De la seducătorul Sauvignon Blanc, cu parfum floral, am trecut la Chardonay ușor, prietenos, cu aroma fructată a mijlocului de august, care se potrivește perfect cu fructe uscate sau confiate, cu brânzeturi maturate, paste cu sos bogat, carne de iepure sau pui, toate condimentate fără rețineri. Muscat Ottonel, un vin și mai complex, ne-a copleșit cu amintirea aromei de prăjitură cu mere, servită în mijlocul toamnei. Muscat Ottonel este o bombă de arome, care ne dezvăluie, treptat, note de busuioc, salcâm, mere foarte coapte… La final, am gustat Feteasca Neagră, un vin plin de mister și peronalitate, foarte fructat, cu arome pregnante de fructe roșii, prune, cireșe, coacăze și chiar ciocolată neagră.

Evenimentul a fost acompaniat muzical de către Trupa ARTA, formată din Sorin Borzoș, Paul Gogancea și Daniel Năsăudean.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA