70 de copaci din Parcul Dendrologic al Colegiului Național „Liviu Rebreanu“ din Bistrița au fost marcați cu bandă și, conform unor surse ale ecologiștilor bistrițeni, urmează să fie doborâți. Soarta arborilor marcați are legătură cu proiectul de reabilitare a Colegiului Național „Liviu Rebreanu “ care include și modernizarea parcului. Parcul din preajma Colegiului este unul foarte vechi și are valoare sentimentală pentru mulți bistrițeni care au învățat la acest liceu.

Marius Bălan, veteran în ale ecologiei la Bistrița, dar și Silviu Rus, lider al Partidului Ecologist Bistrița-Năsăud, și Dan Ciobănică, consilier local din partea Partidului Verde au organizat azi o conferință de presă chiar la fața locului și au expus problema.

Este singurul parc dendrologic din oraș și al doilea din județ după cel din Arcalia. Și eu am făcut practică în acest parc, am greblat ani la rand. Acest parc este plantat de zeci și sute de foști elevi bistrițeni – azi mari domni care trăiesc printre noi. O parte sunt alături de marele profesor biolog Livius Gubesch care a inițiat acest parc”, a spus Marius Bălan.

Marius Bălan a arătat spre arborii pe care îi așteată „ciocanul și marcajul“, explicând că proiectul de reabilitare a parcului nu respectă legea privind arealele care sunt clasificate ca Parc Dendrologic. El a subliniat că în Parcul Dendrologic nu sunt permise utilaje grele și construcții din beton și că toate lucrările se fac manual, folosind doar materiale naturale, cum ar fi lemnul.

Nu ne putem permite, la ora actuală, să mai pierdem arbori. În Parcul Dendrologic nu se intră cu utilaje grele și cu druba, doar cu roaba, lopata și fierăstrăul japonez. Mai mult decât atât, eu am numărat. Parcul dendrologic are 191 de arbori, aproximativ 70 de specii unice pentru orașul notru. Propuși pentur tăiere: 70! Urmează ciocanul și marcajul. După bunul obicei românesc, cu toate că la inițiativa Bistrița Civică s-a adus un tomograf arboricol cu bani mulți, stăm și îl ținem în Primărie. În loc să vii să verifici fiecare arbore ca să îi vezi starea de sănătate cu renumitul tomoraf arboricol. Sunt numai două pe teritoriul Transilvaniei“, a spus Marius Bălan.

Acesta a fost suținut în pledoaria sa de căre Silviu Rus și Dan Ciobănică. Următorul pas pe care ăl va face va fi o petiție pentru salvarea parcului, dar urmează să propună și o dezbatere publică pe această temă.

 

 

2 COMENTARII

  1. Ce sa-ti povestesc ! Ecologistii raspund ei penal si material, daca pica un copac batran, in capul cuiva ori distruge o masina … ?! Dupa astia si Gica Contra, nu trebuie facut nimic , niciodata … Maaa… as vrea sa vad macar un ecologist strivit de un astfel de copac !

SPUNE-TI PAREREA