Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean a deschis un nou șantier de bune practici în centrul istoric bistrițean, pe strada Gheorghe Șincai numărul 20, vizavi de santierul omolog de la Șincai 15 . În acest sens a ajutat proprietarii sa elaboreze dosarul necesar către Direcția Județeană de Cultura și a primit aprobare după ce a integrat sugestiile instituției. Lucrările sunt în curs.

Cu această ocazie încercăm nu doar sa facem întreținerea necesară la 10 ani de la ultima intervenție, dar sa și corijăm greșelile făcute atunci. Eliminam cimentul aplicat peste piatra de la baza clădirii și vom lasă piatra vizibilă. Vom zugravi cu var și pigment natural în loc de lavabilă și reparam stucatura afectată de topirea rapidă a zăpezii iarna trecută, ocazie cu care scurgerile și inghetul au afectat destul de mult fațada.
Interventia nu este impecabila, neavând o soluție la revenirea asupra elegantelor goluril istorice de la parter (vizibile în prima imagine) cele existente, făcute în epoca socialismului autoritar, fiind tragic de improprii. Însă am depus demersuri către proprietarii spațiului de la parter sa facă intervenția cuvenită, un urma unui studiu, desigur, în viitorul apropiat.
Nu în ultimul rând, aceasta intervenție este cu atât mai încurajatoare cu cât este finanțată exclusiv de unii dintre proprietarii clădirii. Dorim cu aceasta ocazie sa oferim comunității bunele practici necesare intervențiilor de acest gen“, au transmis reprezentanții asociației.
Executantul lucrărilor este Ionica Pomuhaci.

 

Clădire de-a lungul timpului (1910, 1998, 2008, 2022)

SPUNE-TI PAREREA