Unul dintre principalii jucători pe piața imobiliară din Bistrița, cu mai bine de două decenii de experiență în domeniu, dezvoltatorul Marius Negrea, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Ar fi o aniversare ca oricare alta, dar, aflat în pragul unei noi crize economice severe și cu un teanc de hârtii care zac în Primăria Bistrița de peste șase luni, Marius Negrea simte că a pierdut un an prețios din viața și din afacerea sa. Un an în care lâncezeala și reticența din aparatul primăriei sunt invers proporționale cu viteza cu care au explodat prețurile la materiale de construcții, manoperă, energie.

De la atletism de performanță la performanță în imobiliare

Puțină lume știe, dar Marius Negrea fost unul dintre sportivii de performanță ai Bistriței, fiind unul dintre cei care au rămas în arhivele cunoscutului autor de articole și publicații sportive, Vasile Jimborean. A făcut atletism și a fost campion național, campion balcanic, participant la campionatul mondial. Poate de aceea s-a obișnuit să țină în biroul său însemnele naționale, nu dintr-un naționalism exacerbat, ci, pur și simplu, spune el, ca să își păstreze identitatea.

În 1998, când a activat ca sportiv de performanță la un club din Austria, și-a găsit un job part-time la o agenție imobiliară și așa l-a prins acest „microb“. Totuși, continuă să facă sport și azi: bicicletă, drumeții montane, înot. La fel ca în sport, și în imobiliare, a fi în mișcare, ține lucrurile în echilibru. Acest lucru este esențial mai ales în vreme de criză.

Când a fost cealaltă criză, când toată lumea s-a oprit, noi am mers înainte chiar dacă, la vremea respectivă, am făcut muncă patriotică. Am muncit atunci ca niște sclavi, dar am muncit ca să rămânem pe piață. La vremea respectivă nu am câștigat neapărat bani, dar am câștigat cotă de piață care a fost destul de importantă și am rămas pe piață“, explică omul de afaceri.

Blocat de Primăria Bistrița

Dacă vorbim de imobiliare, îți dai seama de complexitatea fiecărui proiect inițiat când vezi, în biroul său, că pentru un simplu branșament la apă la scara unui bloc se umple o cutie întreagă de hârtii. Și acest lucru este valabil pentru orice formalitate. Felul în care se dezvoltă Bistrița și, implicit, piața imobiliară, depinde de colaborarea dintre antreprenori, aparatul primăriei și companiile de utilități. Dar lucrurile, în ceea ce privește această cooperare, sunt departe de noțiunea de armonie.

Problema noastră și la ora actuală este că noi suntem blocați de Primăria Bistrița. Nu suntem singurii. Și nu că e grav. E foarte grav.  Pentru că în spatele nostru se află zeci de angajați, nu doar angajați direcți, ci și ai firmelor cu care colaborăm, care, la rândul lor, au familii,  au costuri. Sunt costuri fixe pe care le avem. Aici e o problemă: avem apă, avem gaz, avem telefon, avem asigurări la mașină, avem impozite de plătit la Primăria Bistrița și la statul român și dacă nu le plătești la timp, nu te iartă“, spune Negrea.

Omul de afaceri este de părere că, în sistemul bugetar, resursele sunt nelimitate. În schimb, răspunderea pentru lucrurile care se tărăgănează ori se fac prost nu este asumată de nimeni.

Eu nu pot să îmi dau seama. Dacă eu la mine în firmă îi spun unui angajat să îmi rezolve o problemă, și el nu o rezolvă două, trei, patru luni de zile , păi el nu își ia banii. La Primăria Bistrița sunt angajați care nu semnează documentele că ei nu vor. Efectiv că nu vor, fără să aibă niciun motiv sau fără să aibă niciun motiv legal. Și nimeni nu-i întreabă nimic. Trece luna, merg și bagă cardul în perete, banii le-au intrat în cont, iar noi suntem vinovații de seviciu. Nu ni se dau explicații sau ni se dau doar explicații verbale. Scrise foarte puține. Pentru că lucrurile scrise rămân. Ei nu au cum să înțeleagă mediul privat. Pentru  că știu că trece luna, leafa vine, nu îi interesează de cel care vine după un certificat de urbanism sau după o autorizație de construcție sau de orice fel. Pentru noi, e importantă fiecare zi. Eu am niște documente care sunt în Primăria Bistrița de peste 6 luni de zile. Șase luni de zile! Într-o investiție, șase luni de zile pe mine mă împing în spate nu cu șase luni, cu un an, poate chiar un an și jumătate“, spune dezvoltatorul, care mai pune la socoteală și faptul că în tot acest timp, au crescut simțitor prețurile la materiale de construcții, la manoperă și energie.

Un milion de euro plătiți statului român pentru indiferență și încurcături

Marius Negrea spune că firma lui se apropie de suma de un milion de euro, plătită statului român subformă de impozite și taxe, constribuție ce i-a fost „răsplătită“ cu indiferența funcționarilor, bețe în roate și încurcături.

Ne apropiem de un milion de euro pe care l-am plătit la statul român, pentru impozite, pentru taxe. Tot în sistemul bugetar s-au dus.  Și suntem, de multe ori, la limită cu răbdarea. Singurul ajutor pe care ar trebui să ni-l dea primăria ar fi ca ei să respecte legea. Noi avem un plan urbanistic care fiecare îl comentează după cum vrea. Avem un plan urbanistic care a fost votat , bun rău, ăla e, până când o să facem altul nou, cu ăla lucrăm. Nici mie nu îmi convin toate legile din țară, dar sunt legile care guvernează și trebuie să ne supunem. Planul urbanistic este o lege care nu a fost votată nici de mine nici de ceilalți dezvoltatori, a fost votată de Consiliul Local, iar înainte să ajungă la Consiliul Local, toate documentele acelea au fost supervizate de angajații primăriei care acuma vin și spun că documentele pe care ei le-au supervizat nu mai sunt bune. Din păcate, nu mai sunt bune numai în cazul unora. În cazul altora, sunt foarte bune“, mai spune Negrea.

„Ei chiar sunt bucuroși dacă faci o chestie care e greșită“

Dezvoltatorul imobiliar reproșează Primăriei Bistrița că este foarte departe de ideea de a fi un partener real pentru antreprenori.

Primăria Bistrița ar trebui, în primul rând, pentru dezvoltator, să fie un partener. Aia ar trebui prima dată. Eu recunosc că s-ar putea ca unele din proiectele mele să nu fie cele mai bune. Dar când m-am dus la Primăria Bistrița, dacă cineva de acolo ar fi zis, hai să vedem… ia modifică asta un pic, așa ar fi mai bine, așa ar arăta mai bine… Niciodată nu ți se spune. Te lasă, ei chiar sunt bucuroși dacă faci o chestie care e greșită, ca ulterior să ți se poată reproșa. Ei ar trebui să te sfătuiască. Primăria Bistrița nu a făcut din 2010 până azi, în 12 ani, nu a făcut niciodată o întâlnire cu dezvoltatorii. Actuala conducere a promis că toată lumea va fi tratată la fel și legea va fi pentru toți la fel“, subliniază Marius Negrea.

Acesta dă exemplul altor primării, cum ar fi Primăria Oradea, care are un birou special dedicat marilor investitori.

Iau telecomanda, au dechis planul urbanistic și îți spun: poți să faci P +8, poți să faci P+10, aici e echipa, dă-i drumul la treabă! La noi, dacă te duci la Primărie, doamna Gaftone vrea P+2, doamna Monica zice P+6, domnul Hangan vrea P+8, domnul primar vrea numai cu PUZ că așa i-a zis lui nuștiucare… Pe când noi avem niște legi. Planul urbanistic este legea care guvernează dezvoltarea. Un funcționar din Primăria Bistrița ar trebui, minim o dată la două săptămâni, să facă muncă de teren. Cu toate că dacă ar vrea, ar avea acces astăzi, din Primărie, de pe scaun, la eTerra, la Goole, la tot. Ei văd în timp real tot. Dacă vor să deschidă. Dar când vor să te șicaneze.. nu e o problemă“, spune Negrea.

Se gândește serios la o candidatură în administrația locală

Marius Negrea se gândește serios la o candidatură în administrația locală și este convins că poate schimba lucruri. În opinia lui, o primărie trebuie condusă exact ca o firmă.

O primărie trebuie nu neapărat să facă profit, dar trebuie să fie cel puțin pe zero. Poate să facă și profit. Dar cel mai important este să nu meargă în pierdere.  Funcționalitatea trebuie să fie exact ca în mediul privat. Singurul motiv pentru care m-am gândit să fac pasul către Primăria Bistrița , indiferent în ce funcție, chiar în funcția de primar sau într-o echipă,  este pentru că știu, din experiența pe care am câștigat-o în ultimii 20 de ani de activitate, că  ar fi niște lucruri care s-ar putea schimba pentru ca primăria să funcționeze mai bine“, este de părere Negrea.

Piața imobiliară din Bistrița, surprinzătoare

Marius Negrea crede că Bistrița este un oraș atractiv, în ciuda opiniilor că singurul lucru pe care îl poți face în Bistrița este să pleci de aici.

Oamenilor nu le vine să creadă. Noi avem clienți de la București, avem clienți de la Botoșani, de la Vaslui, de la Călărași care s-au mutat la Bistrița. Nu numai eu, ci și ceilalți dezvoltatori. Din punct de vedere al traiului, Bistrița e un oraș în care putem să spune că se trăiește bine. Fiecare locuitor care vine și se mută aici,  aduce un plus la PIB-ul orașului, pentru că el cheltuie bani aici. Între Oradea și Cluj e o bătălie pe viață și pe moarte. Nu suntem de calibrul lor, dar am putea să mai luăm ceva de acolo. Din tortul ăla mare, am putea, o bucățică, să o tragem de partea noastră“, mai spune Negrea.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA