Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării. Acesta a făcut anunțul pe pagina sa de facebook și a precizat că își dă demisia pentru că nu poate colabora cu Președintele României, Klaus Iohannis.

În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale. Redau, mai jos, textul integral: Domnului Prim Ministru al Guvernului României Nicolae – Ionel Ciucă DEMISIE Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție. Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române. Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, a scris fostul ministru al Apărării pe Facebook.

1 COMENTARIU

 1. „Cel mai deştept cedează”, spune o zicală inspirata din înţelepciunea populară. Numai că in cazul demisiei lui Vasile Dîncu din fruntea Ministerului Apărării Nationale pe motivul imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei, s-ar potrivi mai bine zicala „Cel mai deştept cedează după ce si-a arătat prostia”.
  Oricum, Vasile Dîncu a nimerit ca musca-n lapte la Ministerul Apărării, fără să aibă nici o legătură cu domeniul. Incă de la inceput fiind întrebat ce anume îl recomandă pentru a deţine funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Dîncu a dat un răspuns idiot: „Eu sigur că nu sunt militar sau nu am fost militar pentru zona apărării, dar am lucrat în domeniul strategiilor pentru… să zicem aşa, cultură de securitate, am scris studii despre chestiunea asta, am făcut stagiul militar şi asta ar putea să fie o condiţie. De-a lungul cercetărilor mele am studiat, am construit o revistă – Sinteza, o revistă de cultură şi gândire strategică de securitate şi evident că este şi o propunere politică aceasta.”
  Faptul că a contat mai cu seamă „propunerea politică” rezultă evident din gafele pe care Dîncu le-a făcut în mai putin de un an la conducerea Ministerului Apărării.
  Nu este prima dată când ministrul Apărării îşi dovedeşte din plin incompetenţa . Prin luna iulie, 2022, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut o gafă de proporţii, spunând pe un post de televiziun că Austria este una dintre puţinele ţări din NATO care mai are armată obligatorie, în condiţiile în care statul UE nu face parte din alianţa militară vestică:
  “Sigur că sunt ţări, Austria, de exemplu, care este o ţară modernă, face parte din NATO şi are un sistem de armată obligatorie. Dar este o excepţie aproape în zonele noastre. Sigur, este şi o ţară cu populaţie mică”. Acest individ nu stie că Austria nu a fost niciodată membră NATO, declarându-şi “neutralitatea perpetuă” după Al Doilea Război Mondial.
  Ba mai mult, chiar şi în contextul războiului din Ucraina, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a afirmat în mai, anul acesta, că Austria nu are nicio intenţie de a adera la organizaţia nord-atlantică.
  Ultimele declaraţii ale lui Dîncu, potrivit cărora NATO şi SUA trebuie să negocieze cu Rusia, pentru că politicienii ucraineni nu-şi pot asuma pierderi de teritorii, le întrec pe toate. Președintele Klaus Iohannis a reactionat la aceste ineptii, sugerându-i lui Dîncu să citeasca revista presei: „În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”.
  Până si seful PSD Marcel Ciolacu si-a manifestat indignarea fată de declaratiile lui Dîncu: ”Când ești ministru al Apărării într-o țară cu cea mai lungă frontieră cu o țară aflată într-un conflict armat, părerea mea este că nu mai ai crezuri. Ai o politică a statului român și te exprimi în cunoștință de cauză. Repet, președintele, având atribuții, este comandatul suprem al armatei, nu? Așa scrie la Constituție”.
  Aceste critici aspre ale presedintelui Iohannis, premierului Ciucă si presedintelui PSD Ciolacu la adresa lui Vasile Dâncu au fost făcute in timp ce se afla la Bruxelles unde a participat la Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, acesta se aștepta ca să i se ceară demisia, fapt pentru care inainte de intoarcerea in tara a postat pe pagina sa de Facebook, din interiorul unei librării din Bruxelles un mesaj in care a a folosit cuvinte grele, cu substrat fără a da nume, lăsând in mod voit loc la speculații : “După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase pană la avion, regăsesc un loc în care altadată mi-am petrecut multe ore și zile: libraria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților, linistea este intreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărtile te asteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevarată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici racnetele prostilor și nici soaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici.
  De aici îți poti lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Iti dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din carti ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niste amărâte de coperti de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar in care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează.
  Aici mediocrii și impostorii nu se vor intâlni niciodata cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei nu vor avea niciodată cetatenie aici, nici statut de refugiat”.
  Cu alte cuvinte, Dîncu si-a făcut-o cu mâna si cu incompetenta lui .

SPUNE-TI PAREREA