Atunci când un nou produs sau serviciu este scos pe piață, nu durează foarte mult până când este copiat, lucru care s-a întâmplat și în cazul Bitcoin. În anul 2011 au început să apară alte monede rivale pe piața de criptomonede, Litecoin, Namecoin și Swiftcoin fiind doar câteva care și-au făcut debutul. Datorită prețului pe care Bitcoin l-a înregistrat, noi criptomonede sunt create în fiecare zi de către dezvoltatorii de software, sperând ca valoarea acestora să crească și să ajungă la valoarea celei mai populare criptomonede (BTC). Pe lângă cumpărarea de criptomonede, sunt și alte modalități prin care poți intra în posesia acestora. Dar înainte de asta, trebuie să afli ce sunt criptomonedele.
Criptomoneda este orice tip de monedă digitală descentralizată, care se bazează pe criptografie. Criptomonedele funcționează pe un registru distribuit numit blockchain care înregistrează toate tranzacțiile deținătorilor de active digitale.
Revenind la modalitățile prin care poți obține mai multe active digitale, mulți investitori optează pentru minarea de criptomonede, dar mai există și o altă metodă, și anumite staking.
Ce înseamnă staking în lumea crypto?
În termeni simpli, staking este modalitatea prin care poți obține un venit pasiv, adică depui criptomonede pe o perioadă fixă de timp pentru a obține dobândă.
Prin staking ai posibilitatea de a câștiga criptomonede dacă alegi să îți folosești deținerile existente pentru a asigura acuratețea tranzacțiilor pe o rețea blockchain. Această modalitate este similară cu conturile de dobândă utilizate de băncile tradiționale. Dacă băncile tradiționale pot utiliza fondurile tale pentru împrumuturi sau investiții, în cazul staking-ului, criptomoneda este utilizată și ea pentru verificarea tranzacțiilor din blockchain (protocolul Proof of Stake sau PoS). Tranzacțiile care sunt verificate devin noi blocuri pe blockchain, iar cine participă la crearea unui bloc nou, este recompensat.
Cu toate că această metodă îți poate aduce un venit pasiv, aceasta nu este lipsită de riscuri. Vei câștiga recompense în cripto, un activ volatil, iar uneori trebuie să îți blochezi activele digitale pentru o perioadă de timp, existând posibilitatea să pierzi o parte din criptomoneda pe care ai mizat, dacă sistemul nu funcționează corespunzător.
Cum să faci staking?
Primul pas pentru a face staking este acela că trebuie să cumperi o criptomonedă care folosește PoS.
Nu toate criptomonedele utilizează proof of stake, motiv pentru care ai nevoie de una care să valideze tranzacțiile. Iată câteva dintre cele mai importante:
- Ethereum (ETH) este prima criptomonedă care are un blockchain programabil care poate fi utilizat de către dezvoltatori pentru crearea de aplicații. Vei avea nevoie de 32 de ETH pentru a deveni validator, iar ulterior o să ai responsabilitatea de a stoca datele, procesa tranzacțiile și de a adăuga noi blocuri în blockchain;
- Cardano (ADA) este o monedă ecologică, utilizatorii acestei criptomonede pot crea pool-uri de staking, dacă au cunoștințele tehnice pentru administrarea acestuia;
- Solana (SOL) este un blockchain conceput pentru scalabilitate, oferind tranzacții rapide și cu comisioane reduse;
- Polkadot (DOT) permite diferitelor blockchain-uri să se conecteze și să lucreze între ele.
Avantaje ale procesului de staking
- Câștigarea de jetoane suplimentare;
- Staking-ul consumă mult mai puține resurse, în comparație cu mineritul;
- Primirea drepturilor de vot și participare (influență mai mare asupra a ceea ce se întâmplă cu o criptomonedă);
- Modalitate rapidă de a crește veniturile.