Mama unui tânăr din Mureșenii Bârgăului, Bistrița-Năsăud, trece printr-o adevărată dramă, de două săptămâni, de când fiul ei a sunat-o și i-a spus că a fost băgat cu forța într-o dubă și urmează să fie omorât. Acesta lucru s-a întâmplat în data de 4 octombrie și, imediat după apel, femeia a anunțat poliția.

După câteva zile de la semnalarea dispariției, poliția din Bistrița a venit cu un comunicat de presă în care a precizat că tânăruld e 24 de ani a fost găsit, fiind încarcerat într-un centru de detenție din Germania.

Astăzi, 11 octombrie a.c., în urma activităților de căutare, desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, a fost depistat tânărul de 24 de ani, din Mureșenii Bârgăului, dispărut în străinătate. Dispariția acestuia a fost sesizată de către familie, la data de 4 octombrie a.c., fiind dispusă măsură căutării la nivel național și internațional.
Autoritățile din Germania au comunicat polițiștilor că tânărul se află într-un centru de arest, în Germania“, a transmis IPJ BN într-o informare către presă.

„Toată ziua iau medicamente de stres și de calmare“

Povestea Monicăi Hangan, mama tânărului din Mureșenii Bârgăului, este povestea multor părinți care stau cu inima strânsă, având copiii plecați în străinătate unde nu găsesc întotdeauna norocul pe care îl caută.
Nu este prima dată când Adrian, fiul ei, este plecat la muncă în altă țară. Acesta a luat drumul străinătății de la 16 ani pentru a munci. „La 16-17 ani s-a dus prima dată să lucreze. I-am făcut procură. Și-a început o casă, să aibă căsuța lui…“, povestește mama. Acesta a muncit inclusiv în Germania, dar mama lui spune că a comunicat mereu cu el și nu a avut nicio problemă.

Lucrurile s-au schimbat acum trei luni când Adrian a spus că merge la muncă la un abator, în Olanda. Conform celor spuse de mama sa, a găsit job-ul la o firmă, pe internet și un bărbat din Botoșani a venit să îl transporte. Monica Hangan spune că a început să devină îngrijorată când a văzut imagini din „abator“, unde erau, de fapt, niște cutiuțe. De asemenea, a observat că fiul ei și-a schimbat comportamentul, vorbea foarte puțin și închidea rapid telefonul.

„Mi-a arătat nite cutiuțe. Acolo nu putea fi carne. Mă suna și îmi spunea două, trei vorbe și închidea. Nu putea vorbi. Am bănuit că e ceva în neregulă“, a spus mama tânărului.

Ceea ce a pus-o pe gânduri a fost și faptul că băiatul a slăbit foarte multe, era înfometat și obosit și i-a cerut, de câteva ori, să îi trimită carne de acasă, lucru care a surprins-o, știind că el lucrează tocmai la un abator.
În ziua dispariției, a sunat-o și i-a spus că a fost băgat într-o dubă de către șoferul firmei la care lucra și un coleg de cameră și că este sigur că îl vor omorî. Femeia povestește că telefonul băiatului a fost deschis, o perioadă, după dispariție, dar nu răspundea nimeni la el.

După mai multe zile de chin și frământare, a venit și răspunsul poliției: că se află într-un centru de detenție din Germania. Femeia spune acum că nu poate afla în ce oraș este închis și nu poate lua legătura cu fiul ei sub nicio formă, deși a fost la poliție și a cerut informații în fiecare zi.

„Mi-au spus că e în arest în Germania și că mai mult nu îmi pot spune. Noi am avut mereu o legătură, de mine nu s-a ascuns niciodată. E altceva la mijloc. Mă tem să nu îl fi luat ăștia cu drogurile…
Toată ziua iau medicamente de stres și de calmare“, spune femeia.

Adulții dispăruți pot alege să nu fie găsiți de familie 

O posibilă explicație la situația în care se află femeie este faptul că fiul ei, fiind adult, are dreptul să nu transmită familiei locul în care se află. Conform purtătorului de cuvând al IPJ BN, Crina Sîrb, în cazul adulților, când este vorba de o dispariție, aceștia își pot folosit acest drept și atunci poliția nu poate da mai multe detalii familiei. „La adulți, situația este diferită. Noi am primit confirmarea de la autoritățile din Germania că este într-un penitenciar de pe teritorul țării lor, dar nu știm unde. E de competența lor“, a spus Crina Sîrb.

Tânărul de 24 de ani a fost dat în urmărire națională și internațională și, prin intermediul unor convenții care funcționează între intituțiile polițienești ale mai multor state, poliția din România a primit confirmarea că se află în custodia poliției din Germania. Deși i s-a pus la dispoziție un translator prin care i s-a explicat că își poate anunța familia și are dreptul la un avocat, se pare că, din motive necunoscute, tânărul nu și-a folosit dreptul de a da un telefon în țară, în momentul în care a fost reținut. Familia sa mai are opțiunea de a se adresa Ambasadei României în Germania, dar mama băiatului spune că a sunat la ambasadă și i s-a spus să se adreseze poliției.

 

 

SPUNE-TI PAREREA