Doi părinți din Bistrița-Năsăud și-au văzut fiica murind la scurt timp după naștere, în urma unei infecții intraspitalicești. Copila s-a născut prematur, la Bistrița, dar pentru că părinții și-au dorit „cele mai bune îngrijiri“ pentru ea, au decis să o transfere la Cluj-Napoca, unde a murit în urma mai multor zile de chin. Lucrurile, însă, merg mai departe de atât. Acuzațiile sunt extrem de grave la adresa spitalului de urgență din Cluj. Cel puțin patru bebeluși au murit, în nici o lună, la Clinica de Ginecologie 1 din Cluj Napoca. Mai mulți părinți spun că micuții lor au murit la scurt timp după naștere, în acest spital, iar câțiva dintre ei au formulat și plângeri penale pentru ucidere din culpă. Întreaga poveste a fost relatată într-un reportaj al observatornews.ro.
Familiile a 3 copii, printre care și familia din Bistrița, au făcut plângere la Parchet împotriva Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Conducerea spitalului este acuzată că mușamalizează cazurile de morți suspecte în urma unor infecții cu bacterii multirezistente și învinovățește părinții. Luni, la ora 11, familile celor 3 bebeluși decedați vor vorbi public, în fața Clinicii Ginecologie 1, a anunțat deputatul USR, Emanule Ungureanu, care spune că le va fi alături acestor familii pentru a obține dreptate.
„TRAGEDIE!
Bebelușul Emanuel a murit cu zile din cauza unei infecții nosocomiale contactată pe secția Ginecologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj!
Acum câteva zile, m-a contactat tatăl lui Emanuel, un copil care a murit la câteva zile după ce s-a născut.
La câteva zile, am aflat că și alți părinți au trecut prin aceeași tragedie, au fost infectați cu bacterii provenite de pe aceeași secție, încă 2 copii, Amira și Elias.
Familiile celor 3 copii au făcut plângere la Parchet împotriva Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, controlat de rectorul Universității de Medicină, doamna Anca Buzoianu.
Doamna Gherman, managera controlată de rectorul Anca Buzoianu, face ce a făcut și vechea conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, mușamalizează cazurile de morți suspecte în urma unor infecții cu bacterii multirezistente și învinovățește părinții.
În una dintre situații, mama lui Elias, a fost infectată cu E-coli pe secția de Ginecologie și infecția a ajuns la copilul încă nenăscut. Cu ce este vinovată mama?
Bacteria cu care a fost infectată în spital i-a omorât copilul!!!
DSP Cluj s-a prefăcut din nou că face un control. Voi vrea să văd rezultatele și le voi face publice!
Familiile Cical, Todașcă și Verdeș și-au pierdut copiii și luptă cu multă durere pentru dreptate și pentru tragerea la răspundere a celor vinovați!
Repet, trei copii din județe diferite: Suceava, Cluj, Bistrița, au murit la interval de câteva zile, infectați pe aceeași secție și conducerea Spitalului Județean Cluj, patronat de rectorul Universitătii de Medicină din Cluj-Napoca Anca Buzoianu, învinovățește părinții…
Luni, la ora 11, familile celor 3 bebeluși decedați vor vorbi public, în fața Clinicii Ginecologie 1 despre tragedia lor și eu le voi fi alături pentru a anunța măsurile pe care le aștept de la instituțiile statului pentru a trage la răspundere pe cei vinovați și pentru a evita repetarea altor decese evitabile!
Între timp, ministrul Sănătăţii Rafila este în vizită la Havana, se odihnește în hoteluri de lux și semnează contracte de consultanță de milioane de euro…
Zero controale în spitalele din România în mandatul lui Rafila, consecința, lipsă de ordine și disciplină, deci, sute de morți evitabile“, a scris Emanuel Ungureanu pe pagina sa de facebook.
Infecțiile din spitale, subraportate, în România
Sceste cazuri readuc în atenția publică problema subraportării infecțiilor nosocomiale din sistemul de sănătate din România. O petiție online, adresată premierului Nicolae Ciucă și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a fost inițiată pentru a raporta această problemă și pentru a cere măsuri ferme.
„România are o gravă problemă de subraportare a infecțiilor nosocomiale, deși acestea au impact direct asupra sănătății și mortalității pacienților internați. Ar trebui să știm, în mod real și transparent, situația acestor infecții. Doar așa se vor lua măsuri concrete și cuantificabile de creștere a calității îngrijirii pacienților din spitale.
Mai mult, autoritățile române au raportat recent zero cazuri de infecții intraspitalicești la pacienții diagnosticați cu Covid-19, de la începutul pandemiei până în prezent. Or, acest lucru este imposibil. Știm, din raportările europene, că inclusiv țări cu sisteme medicale mult mai performante se confruntă cu infecții asociate asistenței medicale, mai ales în secțiile de terapie intensivă. Dar în aceste țări se conștientizează problema și se depun constant eforturi pentru rezolvarea ei. Este obligatoriu ca și în spitalele din România să se întâmple la fel.
Semnând în număr cât mai mare această petiție, putem convinge autoritățile să ia de urgență măsuri pentru raportarea transparentă a infecțiilor nosocomiale din toate spitalele.
Semnează și tu acum, ca să creștem șansele de supraviețuire și vindecare pentru pacienții din România!“, au scris inițiatorii petiției.
Citește și: