164 de absolvenți de liceu și facultate au participat astăzi la Bursa Locurilor din Muncă pentru Absolvenți, eveniment organizat de către AJOFM BN, la sediul instituției.

 

34 de companii din Bistrița-Năsăud au pus la dispoziție 440 de locuri de muncă, din care 35 pentru studii superioare, iar restul pentru studii medii. La final, 37 de absolvenți au fost încadrați în muncă de către angajatorii bistrițeni.

Meserii pe care nu le mai caută nimeni

Puține posturi sunt oferite, la Bistrița, celor cu studii superioare, iar cele existente se adresează, în cea mai mare parte, inginerilor. Angajatorii caută muncitori calificați sau necalificați, mecanici, lăcătuși, tinichigii, strungari, sudori, confecționeri, dar și bucătari, ospătari etc.

Din păcate, unele fabrici și companii riscă să rămână, pe viitor, fără muncitori pentru că tinerii nu mai sunt interesați să învețe unele meserii.

Imposibil să mai găsești meseriași. Imposibil. În viitorul apropiat o să închidem firmele toți angajatorii din cauza oamenilor… Pentru că nu se mai formează meseriași. Nu există interes. Toată lumea vrea să se îmbogățească rapid, să facă afaceri, să ia ceva ieftin, să vândă ceva scump, să fie IT -ist, să fie doctor, să fie politician, dar meseriaș, nicidecum“, a declarat Reman Csaba, reprezentantul firmei Chiuloasa SRL.

Firma caută rectificator, tinichigiu, strungar, meserii care sunt remunerate cu 3000-4000 de lei/net. Deși salarile nu sunt mici, niciun tânăr nu întreabă de astfel de meserii.

Tinerii vor job-uri „palpitante“

În schimb, tinerii își doresc job-uri ușoare, la care să nu se plictisească și unde să aibă oportunități de avansare. Raluca este absolventă de liceu, filologie, și a venit la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți cu gândul de a-și găsi un job. Și-ar dori ceva creativ și palpitant, dar, deocamdată, este dispusă să muncească orice, chiar și ca ospătară.

„Caut un job pe placul meu. Vreau să fac ceva ce îmi place. Nu să mă duc la muncă cu gândul «of, iară mă trezesc de dimineață…» Nu. Să fie ceva ce să îmi stârnească pasiune, să fie… foarte palpitant, să îmi pună creativitatea în aplicare“, spune Raluca.

Pasiunile ei sunt pictura și desenul și speră ca, pe viitor, să își poată găsi o slujbă în acest domeniu. I-ar plăcea să fie designer de interioare și s-a gândit chiar la un job de free lancer.

Citește și:

Nu vă ascundeți din CV aptitudinile artistice. La ce sunt atenți angajatorii când mergeți la un interviu, ne spune Cristina Herciug de la Grupul Teraplast

 

Fineas, în schimb, este unul dintre absolvenții de studii superioare care își caută un job de inginer, chiar cea mai căutată meserie la bursă. Are 24 de ani și este absolvent de UTCN, extensia de la Bistrița. Deși s-a format ca inginer electric, spune că s-ar descurca și ca inginer proiectant și că i se pare un domeniu interesant. La salariu nu are pretenții foarte mari, fiind abia la începutul carierei, dar spune că 2500 – 3000 de lei l-ar motiva și l-ar ajuta să fie independent financiar.

Cariera militară, una dintre opțiuni

Una dintre opțiunile pentru tinerii absolvenți este cariera militară. Chiar și după ce războiul a devenit o amenințare palpabilă, încă sunt tineri care sunt interesați de oferta Centrului Militar. La Bursa Locurilor de Muncă și-a prezentat oferta și Centrul Militar Județean Bistrița-Năsăud, care caută soldați gradați.

„Avem posturi pentru soldați gradați profesioniști. Tineri sunt interesați, chiar dacă suntem în situația în care suntem la ora aceasta, avem tineri care vin și se interesează. Beneficiile sunt locul de muncă asigurat, după terminarea cursurilor, stabilitate și multe alte oportunități de avansare în carieră“, a spus lt. col. Marius Anton, reprezentant al Centrului Militar.

Absolvenții nu mai sunt interesați de ajutorul de șomaj

Tinerii care au absolvit o unitate de învățământ și se înscriu în evidența AJOFM primesc un ajutor de șomaj în valoare de 263 lei/ lună. Dacă în alți ani numărul tinerilor șomeri se ridica la 800-1000, anul acesta doar 163 de absolvenți au solicitat acest ajutor, acest lucru fiind un record.

 

SPUNE-TI PAREREA