Mai multe analize au fost efectuate pe probele de apă din râul Sălăuța, după ce apele s-au colorat în roșu intens. Incidentul a avut loc joi după-amiază și a fost semnalat de către proprietarii păstrăvăriei Rin din Romuli. După apariția imaginilor în mediul online, mai multe ipoteze au circulat, printre comentatori, cu privire la sursa poluării. Unii spuneau că se fac prospecțiuni miniere, alții au fost de părere că este un semn de răzbunare pentru cei de la Păstrăvăria Rin, invidiați pentru prosperitatea afacerii. Unii oameni au mers până într-acolo încât au perceput incidentul ca pe un semn biblic.

După ce mai multe probe au fost supuse analizelor de către reprezentanţii SGA Bistrița-Năsăud și ai Gărzii de Mediu care s-au deplasat imediat la faţa locului, rezultatele nu au indicat, deocamdată, ceva grav. De asemenea, nu au fost semnalate moarte piscicolă și nici prezența cianurilor. Evenimentul a avut impact local și, la această oră, apele sunt curate.

Rezultatele parțiale ale analizelor probelor de apă prelevate indică faptul că acest eveniment a avut un impact local, fiind afectată doar culoarea apei.
În data de 13 octombrie 2022, ora 17.55, reprezentantul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Romuli a sesizat Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud cu privire la producerea unei poluări accidentale pe râul Sălăuța.
Reprezentanţii SGA Bistrița-Năsăud și ai Gărzii de Mediu s-au deplasat la faţa locului pentru investigarea fenomenului.
Apa râului Sălăuța era roz intens, fără miros străin. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Au fost prelevate probe de apă. Analizele sunt în curs de determinare în cadrul Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul SGA Bistrița-Năsăud. Până în momentul actual, au fost efectuate analize fizico-chimice generale la nutrienți, substanțe organice și cianuri. Rezultatele acestora nu au identificat modificări față de valorile obișnuite.
Acest eveniment a avut un impact local. Astăzi, 14 octombrie 2022, aspectul apei râului Sălăuța s-a normalizat. Deocamdată, sursa poluării nu a fost identificată“, se arată într-o informare transmisă de Apele Române Someș-Tisa.

Râul Sălăuța este afluent al Someșului Mare, având punctul de vărsare la Salva. Cursul de apă traversează comunele Romuli, Telciu, Coșbuc și Salva. Are o lungime de 44 de kilometri.

1 COMENTARIU

  1. Dacă garda de mediu zice că nu a fost nimic, atunci puteți fi siguri că acolo s-a petrecut ceva. La fel spune și că apa Someșului Mare nu e tulbure, când știm cu toții că doar în week-end și de sărbători se limpezește, când nu este activitate la balastiere. În restul zilelor e cafea cu lapte.

SPUNE-TI PAREREA