Impozitele pe proprietate vor crește cu până la 50% începând din 2023, conform unei decizii luate recent de coliația de guvernare. Măsura este una nepopulară și a stârnit, în special, reacții negative din partea oamenilor supuși deja la numeroase scumpiri și cheltuieli în ultimii trei ani.

Alin Seserman, secretar de stat în Ministerul Mediului din România este de părere că măsura este una corectă și că partidelor le lipsește curajul de a spune lucrurilor pe nume.

Impozitul pe proprietate.
N-am înțeles niciodată lipsa asta de curaj la partide în a spune lucrurilor pe nume, în a prezenta realitatea așa cum e ea la momentul dat. Poți spune că taxele pe contractele de muncă sunt mari dar trebuie să ai curaj să spui că impozitele pe terenurile extravilane sunt nefiresc de mici.
Față de discuțiile care se poartă zilele astea. În primul rând aș lăsa marjă foarte largă consiliilor locale, primarului, în privința impozitelor și taxelor locale. Adică n-aș stabili sume aproape fixe pentru impozitul pe clădiri și altele, ci i-aș lăsa să-și facă propria strategie, propriul calcul. Însă ca Guvern aș face o schemă de alocare a banilor care să aibă la bază și criterii de performanță. Altfel nu e greu să stai în primărie, să aștepți bani și să semnezi contracte de lucrări, după care să te lauzi cât ești de bun. Primarii buni sunt cei care creează bani. Ceilalți sunt administratori mai buni sau mai slabi.
Ca o paranteză am văzut că primarii PSD nu sunt de acord cu majorarea impozitelor pe proprietate. Totuși, cât ar trebui să plătească o persoană pentru un ha de teren extravilan? E bine 7 lei cât e astăzi? Pe an, fiindcă vorbim de impozite anuale. Păi terenurile nu ajung la cine trebuie, la cine le-ar da valoare, tocmai din cauza asta, pentru că pământul „nu cere de mâncare”, cum mai spun oamenii de la țară și din cauza asta terenurile nu ajung în circuitul comercial. Mulți oameni de la țară iau subvenția și gata. Încă avem milioane de ha de teren nelucrate dar pentru care se primesc subvenții. Sigur că e popular să spui că vrei impozite mici. La orice. Dar e normal ca din impozitul anual pe un apartament, care e 150 lei intr-un oraș mediu, să nu acoperi nici măcar o zi de muncă a unui angajat al poliției locale? Bun, ești primar într-o comună cu 2000 de persoane. Păi astăzi, banii pe care îi aduni din taxe și impozite locale, nu îți ajung de salarii. Ce e de făcut? Atunci hai să lăsăm impozitele așa cum sunt iar din cinci comune facem una singură. Altminteri…“, a scris Alin Seserman pe pagina sa de facebook.

Impozitele pe proprietate vor crește cu până la 50% de anul viitor. Noul mecanism a fost anunțat de profit.ro, care a arătat că un amendament pentru creșterea impozitelor a fost depus la Parlament chiar de Ministerul Finanțelor, ministrul Adrian Câciu precizând apoi că amendamentul a fost depus de senatorii PNL şi PSD.

În iulie, Guvernul a decis să modifice impozitarea proprietăților începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, Executivul a decis că se va trece de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. Proiectul a fost adoptat de Guvern și acum este în dezbatere în Parlament, unde pot fi aduse modificări.

Cu toate acestea, la un loc, notarii, evaluatorii autorizați și primarii au avertizat în ultimele luni că măsura va duce la un blocaj și la imposibilitatea ca autoritățile locale să calculeze și să colecteze impozitele locale.

Așadar, acum, autoritățile vor să renunțe la calcularea impozitelor după grila notarială. Astfel, Ministerul Finanțelor a pregătit un nou mecanism, astfel încât impozitarea locuințelor să se facă după algoritmul folosit și astăzi, dar la valori majorate cu circa 50%, după cum scria profit.ro. Acest amendament era semnat chiar de Ministerul Finanțelor.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, ulterior, că decizia privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost una luată în coaliție, precizând că varianta privind stabilirea impozitelor după grilele notariale a fost amânată după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.

„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a explicat Nicolae Ciucă la Alba Iulia, întrebat despre amendamentul respectiv.

1 COMENTARIU

  1. Gunoiul cu 200%, impozitul pe locuințe+50% și v-ați ales și cu majorare de pensii și cu voturi în căciulă și cu salariile crescute.
    Bun,bun plan,da’de ce nu reduceți,voi de la stat salariile,de ce nu faceți economie,ca și noi!?!
    Aveți de grijă, că nu mai are nimenea răbdare cu voi… ATENȚIE P(F)UTUROSILOR de la senat și parlament!!!
    Prea multe lucruri se fac pentru coabitare,dar voi chiar ați întrecut măsura
    Trage Putin o besinuta și habar naveti cum vă cheamă!!!
    Nesimțiți și ordinari=senat+parlament
    Puneți mainile la treabă,penalilor!!!

SPUNE-TI PAREREA