Principele Nicolae al României va face marți, 11 octombrie, o vizită la Bistrița. Acesta își va prezneta albumul de fotografii „Bunicul meu, Regele Mihai”, ca parte a turneului „Pe urmele bunicului Mihai I”.
Evenimentul găzduit de Palatul Culturii din Bistrița, începând cu ora 18.00, va fi precedat de proiecția documentarului „Regele Mihai în fața neamului său”, produs și prezentat de Marilena Rotaru.
Principele Nicolae nu este pentru prima dată în Bistrița-Năsăud. El este un susținător al acțiunilor desfășurate de Tășuleasa Social și a luat parte, recent, la inaugurarea potecii Via Transilvanica.
Anul acesta pe 15 octombrie se împlinesc 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria care a avut loc în Catedrala Reântregirii din Alba Iulia. De altfel, încoronarea suveranilor României Mari din 15 octombrie, 1922 reprezintă desăvârsirea actului istoric al Marii Uniri din 1 Decembrie, 1918 de la Alba Iulia. După cum se stie, în perioada interbelică si la Bistrita, Piata Centrală se numea Piata „Regele Ferdinand” iar Bulevardul Republicii purta numele Bulevardul „Regina Maria”. Imediat după instalarea comunismului in România, mai exact după proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, Piaţa Regele Ferdinand a devenit Piaţa Stalin, ulterior fiind redenumită Piata Centrală iar Bulevardul Regina Maria a fost numit Bulevadul Republicii, denumire păstrată si astăzi, desi abdicara Regelui Mihai si proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, s-a făcut sub amenintarea tancurilor sovietice. Nici după revolutia din 1989, la Bistrita nu s-a făcut nimic pentru revenirea strazilor sau pietelor la denumirea din perioada interbelică, desi in multe alte orase s-a făcut acest lucru in anul 2018 cu prilejul aniversării centenarului Marii Uniri. Desi schimbarea denumirii unor străzi depinde doar de vointa administratiei locale, la Bistrita se invocau mereu cheltuielile legate de schimbarea actelor de identitate pe care trebuie să le suporte cetătenii care locuiesc pe străzile respective. Nimic mai fals, deoarece în cazul în care o stradă primeşte o nouă denumire, cetăţeanul nu plăteşte nimic atunci când vine să-şi preschimbe actele de identitate. Potrivit OUG 14/07/2005 şi a normelor metodologice, cheltuielile legate de schimbarea cărţii de identitate se suportă de către autorităţile locale, costurile ridicându-se la suma de 8 lei de persoana. Este adevarat că firmele si institutiile trebuie să îşi schimbe si ele antetul pe toate documentele, iar oamenii trebuie să-şi schimbe pe lângă actul de identitate si paşapoartele , permisele de conducere auto, etc. Dar si aici se pot găsi solutii pe plan local. De aceea, ar fi o bună oportunitate pentru actualul primar liberal al Bistritei, domnul Ioan Turc , măcar acum cu ocazia aniversării Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria să dea curs repetatelor solicitări ale Clubului Monarhistilor Bistriteni de revenire la revenirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale:
Vezi si: https://rasunetul.ro/interviu-dr-marius-pop-am-depus-la-primarie-o-hartie-pentru-revenirea-la-bulevardul-regina-maria-imi
Bine ai venit!
La revedere
P.S:ai grijă la ăia cu lugu-lugu:)