Clădirea care a adăpostit biblioteca orașului Bistrița timp de peste 50 de ani a rămas în paragină, după ce, în 2012, fondul de carte a fost mutat la noul sediu de pe strada Alexandru Odobescu. Clădirea istorică de pe strada Gării a rămas de izbeliște, dar este un obiectiv vânat de către dezvoltatorii imobiliari. Fără o intervenție din partea municipalității, soarta ei va fi demolarea.

Consilierul local Nicolae Pavelean a inițiat o petiție online prin care cere salvarea clădirii.

Situată pe strada Gării la nr. 2, clădirea construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic a găzduit pentru o perioadă lungă de timp Biblioteca Județeană înființată în anul 1951.
Potrivit istoricului de artă Vasile Duda, cladirea este „o construcție istorică ce păstrează caracteristicile arhitecturii din preajma anului 1900 combinate cu elemente eclectice si forme specifice stilului Art Nouveau. Elementele stilistice păstrate se regăsesc în mod general și la alte imobile din zona istorică a orașului – demolarea acestui imobil nu ar elimina elemente originale pe care să nu le mai putem regăsi în oraș, dar demolarea acestuia ar destructura un context arhitectural unitar care face legătura cu arhitectura zonei istorice protejate” …”Demolarea în totalitate este o acțiune ireversibilă cu consecințe grave pentru această zonă de la limita centrului istoric, practic odată destructurat acest nucleu unitar o să existe argumente tot mai multe pentru demolarea întregului front de est de pe această stradă a orașului.”
Includerea în lista monumentelor istorice a unei clădiri cu valoare patrimonială importantă, nu aduce un beneficiu proprietarilor care de cele mai multe ori evită acest lucru tocmai pentru a putea face modificări ale clădirii după bunul lor plac sau mai rău, demolează clădirea și construiesc altceva în locul ei pentru a avea un profit cât mai mare“, a scris Pavelean pe pagina sa de facebook.

Găsiți motivarea petiției aici!

Conform unui articol publicat de propolitica.ro, ar exista semnale că această clădire, precum și „Hanul“, ar fi obiectul unor interese imobiliare.

„Am primit tot felul de informații care vin să îmi confirme ceea ce știam: unii, să le zicem dezvoltatori imobiliari, sunt interesați de-a construi un bloc de locuințe în locul clădirii vechii biblioteci. Așa că, noi (n.red. – Bistrița Civică” am cerut domnului primar Ioan Turc, consiliului municipal, ca respectivele clădiri, la care adăugăm și cele aflate pe Bulevardul Independenței, fostele secții ale SJU, să fie trecute pe lista cu monumente istorice. Vă spun sincer că suntem îngrijorați să nu ne trezim cu blocuri apărute din senin sau cum s-ar spune din neajunsurile PUG-urilor, că nu știm încă câte avem”, a explicat Marius Bălan, citat de sursa menționată anterior.

Scurt istoric al fostei Biblioteci Județene „George Coșbuc”

Fosta Bibliotecă Județeană a Bistriței și-a făcut apariția în peisajul urban al orașului nostru, îndeplinidnd acest rol, în anul 1949, când Ministerul Artelor a dispus înființarea unei biblioteci publice în Bistrița, orașul reședință de județ. Conform documentelor timpului această mică bibliotecă a fost nucleul Bibliotecii Centrale Regionale Rodna, înființate în anul 1950.
Biblioteca a fost înregistrată, ulterior, cu data de 1 noiembrie 1950, când a fost angajat primul bibliotecar, un bibliotecar ajutor și un mânuitor de carte. Instituția de cultură și-a deschis porțile pentru cititori la 15 decembrie 1950, cu 2340 de volume

În 2007, clădirea a fost urmaşilor foştilor proprietari, fiind vorba de o clujeancă, mai précis de Laura Mocănescu, posesoare a certificatului de moştenitor al fostului proprietar. Imobilul a fost retrocedat în baza sentintei civile nr. 257/F/2006 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Ulterior, acesta a fost vândut unei firme din Cluj-Napoca: SC Anodin Assets. Firma înființată în anul 2016 raporta, în 2020, o cifră de afaceri de 455 262 RON. Firma are ca obiect principal declarat de activitate dezvoltarea și promovarea imobiliară.

Potrivit unui raport al Poliției Locale Bistrița, imobilul este intabulat cu tot cu terenul aferent pe firma Actor Assett SRL, deținută de același patron care conduce și Anodin Assets SA, Ileana Moțoc. La un control în zonă și în imobilul respectiv al agenților de la Poliția Locală, au fost descoperite numeroase nereguli și probleme de infrastructură, însă proprietarul a fost amendat de două ori: cu 300 de lei pentru neluarea măsurilor de salubrizare a terenului și cu 1000 de lei pentru neîntreținerea fațadei clădirii.

Cu toate acestea, din luna mai 2022 și până la ora redactării acestui material, evident că proprietarul clădirii nu a pus în practică nimic din cee ace ar fi trebuit să facă: curățenie în jurul imobilului și ”puțină vopsea” pentru întreținerea fostei biblioteci.

Anodin Assets a vîndut acțiuni unui dezvoltator imobiliar din Bistrița, Acord Construct Alt.

În concluzie, miza clădirii ar fi ca ea să fie demolată și, în locul ei, să fie construit un bloc de locuințe. Prin această petiție, Nicolae Pavelean vrea să creeze presiunea publică necesară pentru ca imobilul să fie salvat și restaurat.

SPUNE-TI PAREREA