Secția de Oncologie Medicală a Spitalului Județean de Urgență Bistrița de pe strada Ghinzii are,d e acum, un aspect nou. Investiția de aproximativ 2.9 milioane de euro va contribui la ușurarea suferinței a peste 6779 pacienși oncologici din județ.

O investiție așteptată de cei 6779 de pacienți oncologici din județul nostru, care luptă zi de zi cu o boală care nu alege, dar care trebuie îngrijită la cele mai înalte standarde.
Un proiect al respectului pentru sănătatea oamenilor, un manifest pentru viață, o investiție neprețuită, făcută din dorința de a aduce însănătoșirea și grija pentru bolnavii de cancer la un alt nivel, aici acasă-n Bistrița-Năsăud.
Clădirii istorice ce adăpostea secția TBC i-a fost schimbată destinația, a fost reabilitată complet interior-exterior, modernizată și utilată cu mobilier nou. Sunt 60 de paturi în total (pentru spitalizare continuă și de zi).
Un loc unde pacienții oncologici să fie îngrijiți medical în cel mai profesionist mod.
Este dotată cu aparatură ultramodernă, monitoare de funcții vitale, injectomate, perfuzomate, defibrilatoare, mobilier corespunzător, un lift exterior care să transporte rapid și în siguranță, pacienții oncologici.
O investiție-n sănătate de 14.355.931 lei (2.9 mil euro), din care o finanțare nerambursabilă FEDR de 2.554.898 lei (500.000 euro), la care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Spitalul Județean de Urgență Bistrița au adăugat 11.801.033 lei (2.4 mil euro)“, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

În cadrul proiectului, s-a reabilitat și Laboratorul TBC și Arhiva Secțiilor externe și s-a construit clădirea stației de oxigen.
La inaugurarea secției a luat parte și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Nu doresc nimănui să ajungă aici, însă dacă veți avea nevoie, să știți că veți fi îngrijiți de cadre medicale dedicate, la cele mai înalte standarde.
Mulțumim pentru prezență și întregul sprijin, Ministrului Sănătății, Prof. univ. Dr. Alexandru Rafila. Ne bucurăm să vă avem de fiecare dată alături la astfel de momente ce pun accentul pe investițiile în sănătate din țara noastră.
Gabriel Lazany, Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, îți mulțumesc pentru colaborare, gestionarea a încă unui proiect vital, profesionalismul și dorința ta de a face bine oamenilor.
Multă sănătate cadrelor medicale și spor la munca nobilă pe care o faceți pentru pacienți.
Continuăm munca, pentru oameni!“, a mai transmis Radu Moldovan.

1 COMENTARIU

  1. Din anul 2012, de când la conducerea consiliului judetean se află Radu Moldovan, orasul Bistrita a intrat in epoca improvizatiilor. Lucrul acesta se manifestă cel mai evident in domeniul medical unde nu există o viziune clară de dezvoltare apelându-se la tot felul de cârpeli costisitoare si ineficiente. Un exemplu concret este tocmai in cazul Sectiei de Oncologie Medicală care a functionat in locatia de pe strada Alba Iulia. In anul 2013 aici a fost inaugurată Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, reabilitată cu 1,5 milioane de lei bani de la Guvern şi CJ. (vezi: https://timponline.ro/conditii-moderne-in-sectia-de-oncologie-a-spitalul…)
    La nici zece ani, tocmai această sectie modernizată a fost mutată in localul spitalului TBC de pe strada Ghinzii, ceea ce denotă tocmai lipsa de viziune soldată cu o imensă risipă de bani publici.
    Prin urmare, Sectia de Oncologie Medicală a SJU Bistrita se muta in casa noua, veche de peste 120 de ani. Este vorba de o cladire construita de oficialitatile austriece intre anii 1899-1901, la marginea orasului Bistrita, sub Padurea Ghinzii (Rubental), cu destinatia de spital militar avand o capacitate de 60 de paturi, precum si dotare corespunzatoare ingrijirii militarilor din garnizoana, precum si celor din trupele stationate in zona. Ulterior aici a functionat sectia de ftiziopediatrie (TBC). Acum clădirea urmează să găzduiască sectuia de Oncologie Medicală inaugurată in prezenta ministrului sănătătii Alexandru Rafila, cel care la inceputul lunii august, 2022 într-o conferință la Spitalul Fundeni din Bucuresti, renovat cu banii unei fundații, declara următoarele: „Este foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale. Să ştiţi că problema aceasta a amenajării unei secţii de spital, mai ales o secţie unde au loc manevre invazive, este o problemă şi toată lumea discută şi o să discutăm, poate şi astăzi la Ministerul Sănătăţii, puţin mai mult acest subiect, discută despre infecţiile asociate asistenţei medicale, aşa-zisele infecţii nosocomiale, nu se mai numesc nosocomiale, e un termen puţin mai extins şi orice infecţie care e asociată cu o manoperă medicală sau chiar cu prezenţa într-un spaţiu medical se numeşte infecţie asociată asistenţei medicale. E foarte greu să lupţi împotriva acestor tipuri de infecţii dacă nu ai nişte condiţii minimale, iar zona de grupuri sanitare este o zonă vitală pentru ca să poţi să controlezi acest fenomen”. Oare aceste norme nu sunt valabile si pentru Spitalul Judetean Bistrita-Năsăud?
    Vezi: https://www.g4media.ro/ministrul-rafila-in-conferinta-la-spitalul-funden

SPUNE-TI PAREREA